Удължават извънредната обстановка до 15 юли

Това прие кабинетът на своето редовно заседание

Удължават извънредната обстановка до 15 юли | StandartNews.com

Удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка в страната. Това прие кабинетът на своето редовно заседание по предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

Поразредете се малко, за да мога да говоря. Да има два метра дистанция", обяви Борисов в началото на заседанието. Той влезе в залата с маска, с такива бяха и министрите.

Ананиев пък аргументира предложението си с факта, че след 9 юни имало значително завишаване на болните.от коронавирус. От 27 май до 9 юни средният брой на заразените е 26 души на ден. След това нарастват до 84 случая на ден, което било 3,2 пъти увеличение.

Той съобщи, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2000. "Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100" , каза министърът.

Даде да се разбере, че няма да има нови тежки мерки или връщане на стари такива, а ще заложат на сегашните - забрана за влизане от отделни страни, маските на закрито, дистанционна форма на работа, забрана за масови мероприятия, разстояние от 1,5 метра, както и строг и повсеместен контрол.

Борисов на свой ред поясни, че никой на света не може да каже какво е правилно. "Мисля да подкрепим министър Ананиев...Виждате, че в Русия и във Великобритания чак през юли месец ще отварят ресторанти - неща, които ние вече направихме", коментира премиерът.

Демокрацията е за дисциплинираните, заяви Борисов и поясни, че трябва да се спазват правилата.

На това се дължат и добрите резултати", каза още той. И добави: "Колко доктори и доценти казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, ако това не отмине до юли месец. Не само че не отминава, но ни и заля. Така че, Ананиев, тези професори да започнат да си късат книжките", каза още Борисов и така аргументира удължаването на епидемичната обстановка.

За радост имунитет се създава, излекуваните стават все повече, добави той. Поясни, че са спрели брифингите, за да не притесняват психически хората. Над 3000 са на ден пък тестовете. Припомни, че финансовите и социалните мерки също щели да продължат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай