Използваме само 1/5 от парите за лечение на бедните

Използваме само 1/5 от парите за лечение на бедните | StandartNews.com

Стара Загора. Само 1/5 от парите, заделяни всяка година за лечение на бедните без здравна осигуровка и без доходи, се оползотворят.

Това стана ясно на кръгла маса по проекта „Инициатива за здравно застъпничество", финансиран от унгарския институт „Отворено общество". Дискусията бе в Стара Загора в четвъртък и в нея участваха представители на неправителствени организации, на регионалната здравна инспекция и общината, лекарски и пациентски организация.

„От определения фонд - 5 млн. лв, заделян ежегодно според известното министерско постановление 17 от 2007 г., през миналата година за лечение на бедните в болниците са били изразходвани 922 хил. лв, съобщи председателят на кюстендилското сдружение ЛАРГО/Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение/. Броят на лекуваните в болници неосигурени без доход лица от цялата страна пък бил едва 1778.

В рамките на проекта неправителствената организация провежда дискусии в различни градове и търси по-пълно и целесъобразно използване на фонда за лечение на бедните. Едно от предложенията към управляващите, което вече се оформяло, било парите да се използват не само за болнично лечение, но и за доболнична помощ. Някои от общопрактикуващите лекари предлагали да получават за първичен преглед на бедните без осигуровка допълнително по 11 ст. за пациент, като при дежурство в неотложните кабинети.

Необходима е коренна промяна на самото министерско постановление за диагностика и лечение на бедните, което очевидно не работи, категорични бяха специалистите, участвали в дискусията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай