Изненада от соца! Къде сме номер едно

Пред нас е само СССР

Изненада от соца! Къде сме номер едно | StandartNews.com

Българите са били най-големите киномани в целия свят по време на късния соц. Това показват архивните данни на Националния статистически институт (НСИ) за посещенията на кина в 37 държави по света.

Естествено, преди нас по брой посещения в киносалоните са били само жителите на братския Съветски съюз. Те са ходили на кино всеки месец и дори по-често – средно по 13 пъти на година. На трето място, но съвсем близо до българите, пък се нареждат румънците, които са гледали филми на голям екран средно по 9 пъти на година, уточнява "Телеграф".

Като брой места в кината спрямо броя на населението България е безспорен лидер. Страната ни оглавява класацията със 76,5 места на 1000 човека от населението. Чехословакия ни диша прахта далеч след нас с 52 места на 1000 души. По този показател обаче данни за Съветския съюз липсват.

Прави впечатление, че всички соцстрани са наблягали на филмите като начин за забавление (а вероятно и за пропаганда) сред масите. Държавите от социалистическия блок, които фигурират в класацията, са с по няколко хиляди киносалона, докато страни като Турция, Швейцария, Португалия, Дания или Финландия са имали само няколкостотин.

В късния соц българите са се хранили добре, колкото американците, а менюто ни е било по-богато от това на жителите на СССР, показва статистическият архив. По брой погълнати калории на ден сме отстъпвали само на няколко силно развити европейски държави.  

Менюто на българите в годините 1984-1986 се е състояло от средно 3634 калории на ден. По-голямата част от тях сме си набавяли от растителни продукти – 2776 калории. От пържоли, мляко и сирене сме приемали 857 калории средно на ден.

По питателно меню българите са били в челните редици, пред нас са само няколко държави. На челната позиция изпъкват жителите на Белгия и Люксембург, които са имали по 3850 калории в чиниите си. Следват гражданите на ГДР, които са приемали по 3800 калории на ден. Гърците също са се хранели малко по-богато от нас и са слагали на трапезата си средно по 3688 калории. Ирландците също не са били за ожалване с 3692 калории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай