Изчезваме! Зловещи данни от ООН за България

Доклад бие аларма, ще се стреснат ли политиците

Изчезваме! Зловещи данни от ООН за България | StandartNews.com

Стряскащи данни за намаляването на населението изнесе ООН. Най-притеснително обаче е, че централно място в доклада заема България.

Тя е сред петте страни в Европа, чието население към 2050 година ще намалее с над 20 процента, гласи публикация във в. „Гардиън, съобщава БГНЕС. 

Изданието се позована на сектора "Население" от департамента на ООН за икономиката и социалните проблеми. Другите държави са Украйна, Латвия, Литва и Сърбия.

При това по този показател ние сме на първия ред в тази петорка. Според публикуваната към материала графика българското население ще се стопи с 24,7%, Украйна с 24,5%, Латвия с 23,5 на сто. При Литва и Сърбия показателите също са с над една пета демографски срив.

Намаляване на населението се прогнозира и в Гърция и Португалия, но на по-ниски нива: съответно с 12 и 10 процента.

Всъщност публикацията е посветена на демографската катастрофа на Латвия. Тя загуби почти една трета от населението си след разпадането на СССР, пише авторът на Джон Хенли. Според него причината за това са поредните емигрантски вълни на млади латвийци, които заминават в чужбина в търсене на повече пари.  Но покрай Латвия ООН огласява и особено тревожното състояние на демографската криза у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай