Избират нов шеф на НЗОК през март

Избират нов шеф на НЗОК през март | StandartNews.com

Д-р Глинка Комитов е фаворит на депутатите

Здравната каса ще има нов управител едва през март. Това стана ясно от проекта на правилата, по които ще се избира бъдещият директор.

Докато не се избере наследник на д-р Румяна Тодорова, няма да има кой да подписва документи в здравната каса. Заради това лекари и фармацевти може да си получат парите със закъснение, а пациентите - лечението.

Правилата за нов избор на директор на НЗОК бяха приети от здравната комисия в парламента във вторник. В сряда трябва да се гласуват и в пленарна зала. Ако се приемат, както се очаква, първите кандидатури за нов шеф ще започнат да се подават в четвъртък, а последният срок е понеделник. След това обаче те трябва да седят на сайта поне 14 дни. Така излиза, че изслушването на кандидатите за нов директор на НЗОК ще се състои най-рано на 9 април.

Междувременно се оказа, че въпроси към кандидатите ще могат да задават и медиите. Те трябва да се изпращат в комисията по здравеопазване не по-късно от 3 дни преди самото изслушване, предвижда правилникът. Кандидатите пък ще имат на разположение по 15 минути, за да се представят. След това ще отговарят на въпросите, които са били пратени в здравната комисия, както и на допълнителни питания, поставени на място от депутатите. След изпита на сайта се публикува резюме с резултатите. На базата и на него всички народни представители трябва да изберат кой да стане директор на НЗОК.

Въпреки че процедурата изглежда дълга, от ГЕРБ увериха, че няма да се проточи дълго.
Ще спазим 30-дневния срок за избор на нов управител, заяви д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Кандидатури ще може да издига всяка парламентарна група. Най-вероятните имена от нашата група са на д-р Глинка Комитов от София и д-р Иван Маджаров от Пловдив, каза ген. Стоян Тонев от ГЕРБ и председател на здравната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай