Ивайло Данаилов vs. Кирил Вълчев за шеф на БТА

Изтече срокът за номинации

Ивайло Данаилов vs. Кирил Вълчев за шеф на БТА | StandartNews.com

Журналистът Ивайло Данаилов, бивш медиен съветник на Сергей Станишев от времето му на премиер, също влиза в битката за БТА. Той ще се конкурира за поста с острието на „Дарик радио” Кирил Вълчев.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Вълчев на крачка от шефския стол в БТА

Данаилов е номинацията на БСП за шеф на Агенцията. Кандидатурата му бе внесена в деловодството на парламента от групата на социалистическата партия днес - в последния ден, когато депутатите могат да правят номинации за предстоящия конкурс.

Ивайло Данаилов е журналист и преводач. Неговата кариера тръгва именно от БТА, където той стажува още като студент. Впоследствие започва работа като преводач и репортер в отдела "Информация за чужбина", а по-късно и във "Вътрешна информация".

След време Данаилов става част от екипа на "168 часа", а после отново се връща в БТА вече на ръководна длъжност - главен редактор на "Пресфото". Именно тогава той инициира в БТА да бъдат купени дигитални фотоапарати, които са първите в българските медии. Същевременно той започва и дигитализацията на архива на БТА. Освен това е бил медиен съветник и в правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров.

„В случаен разговор с депутат, на когото казах, че се кандидатирам за генерален директор на БТА, той ме попита:„Какво беше това БТА, не съм чувал за нея от години”. Ето това искам да променя. БТА трябва отново да си върне позицията на основна медия, от която всички черпят информация, в която всички професионалисти биха искали да трупат опит, люпилня на кадри”, казва Данаилов.

Кирил Вълчев е журналист и юрист, кариерата му също е свързана с БТА, на която е юрист. От 1993 до 1995 г. е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на агенцията.

Изключителен професионалест, Вълчев от дълги години води седмичното обзорно предаване „Седмицата” по „Дарик радио”, което по рейтинг и влияние се мери само с "Панорама" на БНТ. Кандидатурата му е внесена от осмината депутати на ГЕРБ в медийната комисия, начело с председателя й Вежди Рашидов. Сред тях са Тома Биков, Красимир Велчев и Евгени Будинов. Номинацията на Вълчев се приема изключително радушно от колегите в Агенцията. Той има подкрепата и на синдикатите в БТА, които е особено важно за избора му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай