Историята се обръща! Нова теория за произхода на българите

Доц. Тодор Чобанов издаде специална книга

Историята се обръща! Нова теория за произхода на българите | StandartNews.com

Доц. д-р Тодор Чобанов, историк от Института за балканистика с център по тракология към БАН, бивш зам.-министър на културата и бивш зам.-кмет на София с ресор култура, преобраща историята. Той излезе с нова теория за произхода на българите.

„Хунската империя на Атила е владеела много народи. Един от тях са прабългарите. Вярно е, че нашите следи могат да бъдат проследени до Атила“, коментира Чобанов пред bTV.

По думите му няма сибирски сигнал и археологически данни за връзка с Азия на прабългарите. Той бе категоричен, че прабългарите са индоевропейци. Те са пребивали в Централна Европа, по Дунав, от времето на Атила.

Новата книга на Чобанов „Произходът на българите. Дебатът в 21 век“ е посветена на произхода на българите, разкрива нови факти от древната ни история. В нея подробно се разглеждат въпросите откъде се появяват българите, какви са корените ни и какво е общото между древните и днешните българи.

Чобанов коментира, че книгата разказва за големите български учени, които са положили усилия да съберат информация за предците ни.

„Всяка тема за история е обрасла в митове. В книгата обаче сме стъпили изцяло в академични начала, археология, геномика. Доказали сме, че прабългарите не са били капка в славянското море. Те са били многоброен народ, който е оставил генетичен и културен отпечатък в средновековните българи. Средновековните българи сме ние“, каза Чобанов.

Средновековните българи са се родили от три компонента. Най-доминиращ е прабългарският. Имаме и славянски компонент. Имаме и компонент от смесването с местното население. Днешните българи до голяма степен приличат на средновековните българи от преди 1000 години, подчерта доц. Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай