Историята се обръща. Датата на Априлското въстание сгрешена

Его какво обяснява проф. Пламен Павлов

Историята се обръща. Датата на Априлското въстание сгрешена | StandartNews.com

Днес отбелязваме 148 години от Априлското въстание. Но все още цялата държава отдава поклон на героите на 1 и 2 май. Това е погрешно. Трябва да отбелязваме Априлското въстание на 20 април по стар стил, категоричен е един от най-големите историци в България проф. Пламен Павлов.

ВИЖ ОЩЕ: Епизод 13: Откраднали златото на Кубрат заради атомната бомба на Сталин

За съжаление, това с писателката Галина Златарова и с Фондация "Васил Левски", сме го предлагали много пъти, но дори местните власти са свикнали го отбелязват на 1 или 2 май. Това е нелепо, каза проф. Павлон в подкаста  на „Стандарт”.

ВИЖ ОЩЕ: Нови факти! Двама императори в манастира на Св. Иван Рилски в София

Тук вървим по модела на Октомврийската революция, която се отбелязва от болшевиките през ноември. Навремето академик Илчо Димитров, вечна му памет се опита да премести Съединението на 18 септември. То е на 5 октомври по нов стил, но 22 септември си остана, обясни историкът.

 

Много колеги включително и проф. Пламен Митев, държим на стария стил, тъй като той е реалният, подчерта проф. Павлов.

Той коментира е още една сгрешена дата в българската история. Денят на Ботев не трябва да е на 2 юни, а на 1.

Първи юни е 20 май. Тук наистина държавата трябва да каже тежката си дума. Трябва да се сложи някакъв ред, защото това обърква хората, каза проф. Пламен Павлов. И отправи апел: „Аз призовавам нашата гилдия да бъдем по- активни. Нашето общество винаги е имало потребност към история”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи