Истерия за българско гражданство! Коя е причината

Все повече се увеличават молбите

Истерия за българско гражданство! Коя е причината | StandartNews.com

С 1300 души повече са получили българско гражданство през 2023-та в сравнение с м.г. Те са станали натурализирани българи на основание произход или заради това, че техен родител е български гражданин, предаде Нова тв.

Това показват данни, предоставени от Президентството. Въпреки увеличения брой укази, за придобиване на гражданство по произход понякога се чака с години.

Очевидно, влизането на България в Шенген вероятно ще засили в пъти броя на желаещите да станат български граждани.

За миналата година общо 6916 души са получили българско гражданство на основание български произход – те имат родител или осиновител, който е български гражданин. За тази година до 30 ноември общо 8254 души са станали натурализирани българи по националност.

Най-много са желаещите да получат българско гражданство по произход от Турция, следват тези от Украйна. На трето място е са албанските граждани. Понякога се случва забавяне с години.

Един от чакащите е Сергей Яровой, който от пет години живее и работи в София, а от три години чака за българско гражданство. Роден е в Молдова и има украинско гражданство. Той твърди, че е българин, най-вече заради корените си.

„Аз съм българин по произход. Дядо ми е роден тук, в Шумен през 1947-ма година. Прабаба ми, прадядо ми – всички са българи. Имам документи, които са представени пред Министерството на правосъдието”, каза Сергей Яровой. Той е подал всички документи, които доказват произхода му и очаква да получи гражданство. Разказва, че понякога, когато чуят неговия акцент, хората го питат от къде е, а той не може да обясни, че е българин. Сергей твърди, че се чувства българин, но няма право да гласува.

В листата на чакащите е и Таня Исрафилова, чийто баща е българин, а майка ѝ украинка. „Когато аз подадох заявка за интервю, ми казаха, да очаквам между 6-9 месеца до година и 6 месеца за получаване на указ. Вече минаха 3-4 години. Когато искаш честно да стане, справедливо, не става”, разказа тя.

От Министерството на правосъдието признават, че има забавяне, но уточняват, че то се дължи на допълнителни проверки. По думите на Георги Николов, зам.-министър на правосъдието ежедневно се натъкват на множество фалшиви документи.

„Има преправени документи, най-вече на документи за произход на родители, баби, дядовци на кандидатстващия. Това налага много проверки чрез консулските служби на България”, каза Георги Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай