Искат полети с балон над София

Градът избира как да е красив с 38 проекта, предложени от хората

Искат полети с балон над София | StandartNews.com
  • Столичани предлагат асансьор от "Московска" до "Дондуков" и парк за кемпери в Горна баня
  • Градът избира как да е красив с 38 проекта, предложени от хората


38 проекта, предложени от граждани, очакват гласовете на столичани по проекта на Столична община "София избира". Така жителите на града ще определят сами в кои предложения да инвестира общината следващата година, като общият бюджет е 1,5 милиона лева. Ако се класира само едно предложение, което покрива тази сума, то ще бъде вложено само в него. Ако от сумите на другите предложения се получи 1,5 милиона, те ще бъдат заделени в бюджета на столична община. Гласуването става на сайта на общината, който обаче на няколко пъти вече се срина при опити за гласуване. Крайният срок е 30 ноември.
Идеята е предложенията на столичани да променят градската среда, като при това те трябва да посочат и бюджет. Въпреки това експертите са приели и предложения без посочени суми. Единственото предложение, свързано с изкуство и култура, е проектът за скулптурна композиция "Целувката", която ще бъде близо до "Хилтън" и представлява най-високата скулптура от неръждаема стомана, правена у нас. Има също и идея за площадка за скейтборд, за която столичният кмет Йорданка Фандъкова ратува отдавна и която е подкрепена от Федерацията по скейтборд. Както и за площадка за отдих на "Копитото", а и за създаване на автомати, в които може да вкараш използвани пластмасови бутилки и найлони, а след това да получиш билети за градския транспорт.

Има инициатива да се изгради парк за кемпери в Горна баня, както и да се направи асансьор между улица "Московска" и бул. "Дондуков". Столичанин е предложил и да се премахнат паркоместата за тротинетки, за да могат там да паркират нормални автомобили. Един от предложените атракциони е хелиев балон, с който хората могат да летят над столицата и да виждат спиращи дъха гледки. Директорът на Народния театър Мариус Донкин предлага да се направи отделен пасаж с огледала, като бюджетът на идеята е 600 000 лева. Има предложение за създаване на фермерски пазар, както и за възстановяване на стари трамваи и тролеи, които са част от транспортната история на София. Най-скъпото предложение е свързано със създаването на съвременни училищни тоалетни - ако то бъде прието, ще погълне целия бюджет на общината, предназначен за тази цел. Гласуването става само от едно устройство, като гражданинът първо трябва да посочи локацията си, за да се види, че гласува от София. Трябва да посочи и телефона си, след което получава код, с който потвърждава избора си. Цялата процедура ще приключи на 30 ноември. Въпреки това обаче не е ясно как гост на София може да бъде спрян да гласува, ако точно в този момент си пие кафето някъде в града и локацията на телефона му сочи, че е например в Борисовата градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай