Искат нови наказания за нападение над лекари

Посегателството над медици да се наказва и с общественополезен труд. Това е предложение от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, заявено по време на дискусия...

Искат нови наказания за нападение над лекари | StandartNews.com

Посегателството над медици да се наказва и с общественополезен труд. Това е предложение от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, заявено по време на дискусия.

Председателят на асоциацията Милка Василева каза пред журналисти, че вероятно това предложение няма да бъде прието от институциите и подчерта, че административната глоба за насилие над медицинско лице не постига достатъчно добър ефект.

Василева посочи, че през последните две години са били регистрирани 100 случая на нападение над работещи в областта на спешната помощ и предположи, че случаите са повече, но медиците не са сигнализирали за тях

От асоциацията ще организират национална кампания срещу агресията над медици, като се предвижда организиране на подобни дискусии в цялата страна.

„Целта ни е, заедно с медиаторите, да влезем и в ромските махали, за да обясним на хората как работи системата на здравеопазването“, каза още Василева.

Най-често нападани са екипите на Спешна помощ, на следващо място са медицинските специалисти от кабинетите на Спешната помощ, сочат данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Заради зачестилата агресия срещу хората в бели престилки и след многобройните мълчаливи протести по места от асоциацията настояват за дискусии в цялата страна с цел превенция на агресията, призовават колегите си да съобщават за посегателствата срещу тях, дори когато са само вербални, защото те също са наказуеми по закон.

По данни на МЗ за периода от 2015 до 2017 година посегателствата над спешни медици, които са регистрирани, са над 100.

Какво показва статистиката на прокуратурата - през 2013 година са образувани 7 досъдебни производства, осъдени са 6 души, от които двама с ефективни присъди. През 2015 година досъдебните производства са пет, осъдените са 5 и има една ефективна присъда. За 2015 и 2016 година има 6 досъдебни производства за нападение над медици, осъдени са пет души и няма нито една ефективна присъда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай