Искат да спре тормозът със сметките за ток

Омбудсманът настоява отново за 20-дневен срок за плащане

Искат да спре тормозът със сметките за ток | StandartNews.com

Електроразпределителните дружества да удължат от 10 на 20 дни срока за плащане на сметките за ток. За това настоя омбудсманът Диана Ковачева.

Има множество жалби на граждани, в които те изразяват тревогата си, че без предупреждение дружествата са върнали 10-дневния срок за плащането на сметките, който заради извънредното положение от пандемията беше удължен на 20 дни.

По нейни думи това се отразява неблагоприятно на затрудненото финансово състояние на гражданите, защото от 11-ия ден след излизане на фактурата започват да се начисляват неустойки за забавянето.

Едва вчера обаче в институцията на омбудсмана е бил получен отговор от дружеството, в който се обяснява решението за връщане на установения срок за плащане на задълженията с "проявявана некоректност от страна на част от длъжниците, както и с невъзможността да бъдат забавяни плащанията на дружеството към участниците в енергийната верига.

Предвид предстоящата нова пандемична криза и локдаун обаче омбудсманът настоява дружествата временно да върнат 20-дневната отсрочка за плащане на сметките за ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай