Събота,

Искат да спре тормозът със сметките за ток

От: Редактор -
343
Искат да спре тормозът със сметките за ток
A
A
A

Електроразпределителните дружества да удължат от 10 на 20 дни срока за плащане на сметките за ток. За това настоя омбудсманът Диана Ковачева.

Има множество жалби на граждани, в които те изразяват тревогата си, че без предупреждение дружествата са върнали 10-дневния срок за плащането на сметките, който заради извънредното положение от пандемията беше удължен на 20 дни.

По нейни думи това се отразява неблагоприятно на затрудненото финансово състояние на гражданите, защото от 11-ия ден след излизане на фактурата започват да се начисляват неустойки за забавянето.

Едва вчера обаче в институцията на омбудсмана е бил получен отговор от дружеството, в който се обяснява решението за връщане на установения срок за плащане на задълженията с "проявявана некоректност от страна на част от длъжниците, както и с невъзможността да бъдат забавяни плащанията на дружеството към участниците в енергийната верига.

Предвид предстоящата нова пандемична криза и локдаун обаче омбудсманът настоява дружествата временно да върнат 20-дневната отсрочка за плащане на сметките за ток.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички