Имаме 300 000 по-малко туристи от Евросъюза

Имаме 300 000 по-малко туристи от Евросъюза  | StandartNews.com

Забелязва се намаление на почти всички важни пазари, което е много неприятно, защото очакванията на бранша за компенсация с пазари от Западна, Северна и Централна Европа и балканските страни не намери абсолютно никакво изражение в конкретни действия като маркетинг и реклама на тези пазари. Визирам отсъствието на какъвто и да е маркетинг и реклама към крайни клиенти, съответстващите стимулиращи мерки в пазари като Германия, Великобритания, Швеция, Италия, Испания, Франция, Сърбия, Гърция и Македония. За нас това е абсолютно необяснимо и е основната причина в голяма част от тези пазари, вместо компенсиране на спада от източните пазари, да реализираме спад и на тези пазари.

За първото полугодие общият спад на пътуванията с туризма и почивка според официалните данни на НСИ е 16%. За съжаление, имаме много голям спад от ЕС, около 300 хил. души. По страни, ако трябва да се разгледат, имаме стабилизация на пазар в Германия, което е сравнително добър показател, но е единственият успокояващ. В Гърция спадът на туристи е от 50%, в Испания - 12%, Италия - над 35%, Холандия - над 40%. Румъния също бележи изключително голям спад - над 50%, тоест над 110 хил. румънци тази година са преминали транзит през страната на път за Румъния, вместо да останат в България. От Франция туристите са с 50% по-малко, от Сърбия - близо 60%. Това са много сериозни спадове.
Още един обезпокояващ показател е, че делът на туристите от ЕС непрекъснато намалява и в момента е около 50%. В същото време точно тук са директните самолетни връзки, изключително лесният достъп от гледна точка на безвизов режим, тричасов полет от основните пазари, които генерират туристи към летните дестинации в Европа. В този смисъл това е перспективата и най-лесно може да се реализира в рамките на година-две.

Това означава преоценка на досегашните форми на маркетинг, много сериозна ревизия на предприетото в електронна среда, защото България като туристическа дестинация не съществува в електронните страници на европейските оператори и то защото не получава абсолютно никаква подкрепа. България като туристическа дестинация не съществува в Google, като маркетингова компания не съществува в Youtube, има символично присъствие в социалните медии. Всички наши конкуренти отделят много сериозни усилия и средства и се представят все по-добре.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай