Има ли опасност за България след ужаса в Турция

Говори доц. Пламена Райкова-Цанкова

Има ли опасност за България след ужаса в Турция | StandartNews.com

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер се дължи на самата структура на Източноанадолския разлом. Това е голяма и сериозна структура и може да генерира събития с такъв магнитуд. В исторически план около този район са регистрирани такива земетресения. След 1900 г. няма данни за такъв силен трус като този.

Това каза доц. Пламена Райкова – Цанкова, ръководител на Департамент по геофизика, геодезия и география, в „Интервюто в Новините на NOVA”.

След основното земетресение вторичните трусове могат да доразрушат това, което е започнато от него, поясни тя.

За момента се наблюдава слаба сеизмична активност в България, посочи експертът. По нейни думи страната ни е далече от опасността, тъй като разстоянието от епицентъра е голямо. При над 1000 км разстояние трусът не може да въздейства директно върху България, каза тя.

Експертът бе категорична, че няма връзка между земетресението в Димитровград и това в Турция и Сирия.

Доц. Райкова – Цанкова предупреди, че е възможно да се регистрират и силни вторични трусове, които да не са със същия магнитуд като основния. Тя поясни, че в рамките на деня са регистрирани 85 събития с магнитуд над 4 по Рихтер. Със сигурност има и такива с по-малък, уточни тя.

„Една афтършокова серия може да продължава повече от година. В началото, през първите няколко месеца, могат да се регистрират земетресения с магнитуд 5 или 6 по Рихтер, които са осезаеми за хората. Във времето ще има такива с магнитуд 4 и 2“, каза експертът.

„Всяко едно земетресение е индивидуално. По-големите разломни структури генерират и по-силни събития, на тях е редно да се обръща внимание. Със сигурност ще се регистрират още множество афтършоци след този основен трус“, поясни доцентът.

Експертът каза, че в разлома не е имало активност, която да даде сигнал, че ще се случи такова събитие.

Доц. Райкова – Цанкова посочи, че сеизмолозите непрекъснато следят обстановката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай