Вторник,

Йотова откри зала "Средновековие" в НИМ

От: Агенция Стандарт -
Йотова откри зала "Средновековие" в НИМ
A
A
A

„Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически музей е събрала 7 века история на Средновековна България. Това са златните векове на България, когато се създават българската държавност, език, вяра и народност, идентичност, която носим всички ние, независимо дали живеем в България или извън границите й. Това е време, в което българската държава не е само географско понятие, но и важен политически и културен фактор, който определя съдбините на други държави и народи“.

Това заяви Илияна Йотова на откриването на реновираната Зала 3 на Националния исторически музей, която представя експозицията „Българската държава през Средновековието VII – XIV век“.

„Има символика и в дните, в които откриваме залата – в навечерието сме на най-светлия български празник 24 май, когато почитаме славянските първоучители Кирил и Методий“, посочи вицепрезидентът. Като припомни думите на знаменития акад. Лихачов, че България е държава на духа, Илияна Йотова изтъкна огромния принос на българската държава за разпространението на богата култура и литература из целия славянски свят.

„Благодарение на България, която спаси Кирило-Методиевото дело, бе поставено началото на обединена Европа, на третия духовен свят на средновековна Европа – славянския“, подчерта вицепрезидентът. „Много артефакти тук са свидетелство за сила, мъжество, войнска чест, победи. Но има и много, които говорят за победите на духа, на културата“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави ръководството на Националния исторически музея за амбицията и силата, с които преодолява трудностите и поддържа музея жив в тежкия период на пандемията. Илияна Йотова изрази надежда, че в лицето на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков НИМ ще намери много по-голяма подкрепа и помощ.

Вицепрезидентът специално поздрави музея за ателиетата „О писменехь”, с които отбелязват 24 май и привличат интереса на учениците.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички