Илияна Йотова и Цацаров с награда „Ст. Стамболов“

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров са носители на годишната награда за личен лидерски принос към българската държавност на името на Стефан Стамболов за 2018 г....

Илияна Йотова и Цацаров с награда „Ст. Стамболов“ | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният прокурор Сотир Цацаров са носители на годишната награда за личен лидерски принос към българската държавност на името на Стефан Стамболов за 2018 г. Имената им бяха обявени на церемония в рамките на XIII научна конференция по лидерство на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Илияна Йотова получи наградата от ректора на УНИБИТ проф. Ирена Петева, от председателя на Общото събрание на учебното заведение проф. Стоян Денчев и от миналогодишния носител вицепремиера Красимир Каракачанов. В словото си тя посочи, че да си лидер означава да вдъхновяваш, да увличаш, да водиш хората след себе си и тези хора да искат да живеят в света, който ти създаваш. По думите й ХХI в. може да се окаже век на големите дефицити, на големите идеи за развитие на обществото, както и на големите личности визионери. Не е страшна бюрокрацията в учрежденията и в институциите, страшна е бюрокрацията в съзнанието и в мисленето, отбеляза още тя.

Истинският лидер е човек, който рисува своята картина за света със смели действия, познания и воля, посочи тя. Държавността днес означава единение на българите, връщане на справедливостта, респект и отношение помежду ни, уважение на институциите ни, каза Йотова и допълни, че нямаме право да убиваме поколения и да обезверяваме децата си. Държавност днес означава да знаеш къде водиш страната си и каква да бъде тя след десетилетия, отбеляза вицепрезидентът и допълни, че това означава и да пазиш идентичност, политически традиции, историческо наследство, формирани с векове и с тяхната сила и от тяхно име да можеш да преговаряш като равен с равни да търсиш контакти, консенсус, съюзници за решаване на огромните рискове, пред които сме изправени в първите десетилетия на ХХI век.

Сотир Цацаров в писмо до конференцията е отбелязал, че решението за избирането му за носител на почетния знак на името на Стефан Стамболов е висока чест за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай