Илинден е! Честито на имениците и на пивоварите

Пророк Илия се понесъл жив с огнена колесница на небето

Илинден е! Честито на имениците и на пивоварите | StandartNews.com

Днес православните християни честват Свети пророк Илия или празника Илинден.

Когато се се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък.

Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: “Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.”

Времето, в което се ражда пророкът, е смутно. През 9 век пр.Хр. обединеното царство на Давид и Соломон се разделило на две царства - северно (Израел) и южно (Юдея). Йерусалим, центърът на еврейския религиозен и политически живот, е в границите на Юдея.

За да се откъсне израелската религия от контрола на Храмовите свещеници, строителството на храмове посветени на езическия бог Ваал /др. Велзевул/ - езическо финикийско божество на дъжда, гръмотевицата, светкавицата и росата, било разрешено, и дори поощрявано.

Служенето на този демон се изразявало в човешки жертвоприношения, включително и на деца. Строяли се много храмове и жертвеници в Израел.

Това възмущавало пророците на Яхве, които строго се придържали към Мойсеевите закони. Сватбата на сина на Соломон - Ахаав с принцеса Йезавел била пагубна, защото тя дошла в Израел не само като булка за династичен брак, но и като жрица на Ваал, и поощрявала идолопоклонството.

Според написаното в свещените книги, пророк Илия се появява, за да върне еврейския народ към Истинския Бог. С тайното име на Бог - ЯХВЕ, което се превежда като "Аз бях, съм и ще бъда", пророк Илия призовава Ваал на двубой.
Илия се явил пред владетеля Ахаав, за да го предупреди, че Бог ще го накаже с убийствена суша.

Пророчеството се сбъднало: сушата продължила три години и половина. Чак тогава Господ се смилил и пратил пророка да извести на народа края на бедствието.

Според Библията пророк Илия  не е видял смърт, той е бил грабнат жив на небето в колесница, който била изпратена за него. Свидетел на това чудесно събития станал неговият ученик - Елисей.

Когато отлитал към небето свети Илия хвърлил кожуха си върху ученика си и така му предал част от своята благодат.  Соред написаното в Библията, той ще се върне на земята, за да претърпи смърт, чак преди Второто Христово пришествие.

В Новия завет се разказва, че когато Исус Христос и Йоан Кръстител започнали да проповядват, някои юдеи ги мислели за завърналия се от небето Илия. За християните Йоан Кръстител е продължител на делото на пророк Илия. Дори е написано, че Св. пророк Илия и Мойсей се явили на Сина Божи в Деня на Преображението.

В Евангелието се казва, че Христос бил чут да вика на помощ Св. Илия, когато бил разпнат на Кръста....

В последната книга на Библията - "Откровение на Свети Йоан Богослов", за Св. Илия се казва, че той ще бъде единият от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, за да изобличат Антихриста.

Свети пророк Илия е почитан и от юдеи, и от християни, и от мюсюлмани, и от бахаи, от свидетели на Йехова, от мормони и др. С две думи, той е един от най-почитаните светии в света. 

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен патрон - покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата.

Пивоварите също са избрали свети Илия за свой патрон. Честит празник!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай