Идва немислимото. Половин метър преспи сняг

Meteo Balkans се произнесе

Идва немислимото. Половин метър преспи сняг | StandartNews.com

Идва немислимото. Половин метър преспи сняг прогнозираха синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) загатва за не лоша зимна обстановка към края на следващата седмица. Според ECMWF е възможно дори усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната покривка, може да надмине 40 см.

Към този момент е много трудно да се даде точна и обективна прогноза, защото много зависи от точната траектория на циклона и антициклона в Централна Европа. В тази прогноза решихме да обърнем внимание и на данните от изкуственият интелект, вградени в ECMWF модела. В този случай конкретно изкуственият интелект не прогнозира дори валежи от сняг.

Важно е да уточним, че и GFS към този момент НЕ прогнозира такъв процес. Тоест прогнозата има съществена несигурност, но е хубаво да бъдем информирани, пишат от Meteo Balkans. И уточняват, че е необходимо да се анализира обстановката и какво евентуално може да се случи.

Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 14 - 17 декември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг.

Около обяд в четвъртък (14.12), от запад на изток облачността ще започне да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. В петък валежите ще обхванат цялата страна, като в планинските райони те ще преминат в сняг.

Синоптичната обстановка до края на деня в петък и през нощта срещу събота в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици.

Важно е да уточним, че GFS към този момент НЕ прогнозира такъв процес. Тоест прогнозата има съществена несигурност, но е хубаво да бъдем информирани, казват от Meteo Balkans.

Meteo Balkans апелира шофьорите да обърнат внимание на прогнозите за предстоящата обстановка!

През следващите дни тази прогноза ще претърпи много промени и реално тази прогноза не е официална. Идеята на този тип прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата.

"Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения", обобщават синоптиците от Meteo Balkans.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
zvh
преди 4 месеца

GFS e прав няма сняг

Откажи