Иде африканска жега! Спасението е на море

Може без джапанки, само с шапка, каза проф. Рачев

Иде африканска жега! Спасението е на море | StandartNews.com

Задават се жарки дни с температури до и над 40 градуса, прогнозира по bTV климатологът проф. Георги Рачев. Най-горещ ще е периодът 21 -  24 юли, когато термометърът ще показва около 37 градуса. Още по-високо ще се изкачи живакът в градовете по Дунав, където температурите могат да достигнат и 42 градуса.

Очаква се жегата да започне от четвъртък и да достигне максимума си в събота и неделя - следващия уикенд.

Сухо, топло, горещо и много слънчево време, обобщи проф. Рачев.

В Пловдив през този период ще бъде около 36-37 градуса. Защото няма вече влага в почвата, за да отнеме от топлото за изпарение и всичко остава във въздуха, обясни климатологът. Още днес се чакат около 35 градуса. Може да прекапе, но ще е по-скоро топло, сухо и горещо.

„Докато страната е в горещата схватка на юли, морето ще бъде перфектно - зарадва курортистите проф. Рачев - Може без джапанки, само с шапка“. Ще е слънчево, топло и, ако го няма бризът да вкарва хлад от морето, 30 градуса от сряда до понеделник. 

После няма да има глътка хлад, а вървим към горещниците, добави проф. Рачев. Периодът освен за море и за планина, за друго няма да е приятен – работата, особено навън, ще е трудна.

„Но че щяло да стане 40 градуса, няма какво да се вайкаме. Във втората половина на юли, точно това трябва да се случи“, добави проф. Георги Рачев, пише Марица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай