И военният министър с обяснение за Чешнегирово

Не е упражнено насилие върху цивилните граждани, каза Георги Панайотов

И военният министър с обяснение за Чешнегирово | StandartNews.com

И военният министър Георги Панайотов излезе с обяснение за екшъна в пловдивското село Чешнегирово от 11 май. Тогава при натовско учение американски военни нахлуха в българско предприятие и изплашиха работниците.

ВИЖ ОЩЕ: Проверки заради военните, нахлули в Чешнегирово

Не е упражнено насилие върху цивилните граждани в село Чешнегирово, каза на брифинг по случая служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

ВИЖ ОЩЕ: US-посолството се извини за екшъна в Чешнегирово

„В това учение участват военнослужещи от няколко съюзнически държави, над 100 самолета. Това е едно изключително мащабно учение, което е проведено на наша територия. Учението е много успешно за всички съюзнически сили. В рамките на това учение се случва инцидент, очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи със задачи да прочистят района на Десанта, тъй като учението представлява отрениране на тактически въздушен десант, излизат извън периметъра на учението, влизат в този цех и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите“, обясни той.

„Искам да почертая, че както се вижда на клипа не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече, не са използвани никакви груби методи. Те са наредили на цивилните граждани, които работят в цеха, да седнат“, подчерта служебният министър. И заяви: "Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай