Проверки заради военните, нахлули в Чешнегирово

US-посолството проучва дали войниците са американци

Проверки заради военните, нахлули в Чешнегирово | StandartNews.com

Американски войници атакуваха производствен цех в ПловдивскоСпециална проверка дали американски военни са участвали в екшъна край пловдивското село Чешнегирово започва US-посолството. То разпространи позиция, в която се казва, че е научило за инцидента на 11 май и проучва случая.

„Ние проучваме дали американски военнослужещи са участвали в него и ще сътрудничим изцяло с всяко разследване", се посочва в позицията.

Войници с автомати изправиха косите на работници в предприятие, след като нахлуха в него и насочиха оръжие към хората. Охранителни камери са заснели екшъна на 11 май. Хората разказват, че атаката по погрешка е била от американски военни. В района по това време е имало натовско учение.

Вече 2 седмици потърпевшите чакат извинение и реакция от българското Министерство на отбраната, но такава няма.

На 11 май изневиделица чужди войници прескачат оградата и нахлуват в предприятието край Чешнегирово в пълно бойно снаряжение. Били 7 войници. Хората се паникьосали.  Едното от момчетата се е наложило да го успокояват, разказа Марин Димитров, съсобственик на предприятието край Чешнегирово.

Военнослужещите напуснали имота като при акция на вражеска територия. "Моите работници казват, че на картечницата, която са видели, е имало навита лента, на която е имало патрони. По вида на униформата и оръжията, и това, че са говорили английски – предполагаме, че са американски войници", допълни Марин Димитров.

Той подава жалба във Военна полиция и вече 2 седмици чака някой да му се извини.

"До 19 ч. на 28 май в Министерството на отбраната и в неговите структури не е постъпвала жалба по случая в Чешнегирово и на този етап не може да коментираме. Ще предприемем необходимите действия за изясняване на посочените обстоятелства, но ще можем да коментираме случая след приключване на проверката на компетентните органи, до които е изпратена жалбата", заявиха вчера от военното министерство.

Марин Димитров е решен да търси правата си в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай