И Велико Желев с инспекция на "Хемус". Проговори за асфалта

Не се срамуваме от това, което строим по пътищата, каза бизнесменът

И Велико Желев с инспекция на "Хемус". Проговори за асфалта | StandartNews.com

Контраинспекция на магистрала "Хемус" направи собственикът на "Хидрострой" Велико Желев. Той събра журналистите на брифинг, който се състоя на пътя в участък от ЛОТ 1 на магистралата.

ВИЖ ОЩЕ: Давал ли е Велико Желев на политици? Истината

Председателят на управителния съвет на фирмата "Хидрострой", която строи част от магистралата, беше арестуван в началото на тази седмица, a по-късно пуснат на свобода срещу 20 хиляди лева. Обвинението срещу него е за принуда и нанасяне на телесна повреда на негов служител.

Миналата седмица строителният министър Иван Шишков за поведен път направи разкритие, че асфалтът, положен от "Хидрострой" на "Хемус" е с 1/4 по-малко от нормите.

“Ние не се срамуваме от това, което строим по пътищата”, заяви Желев. Той обясни, че в участък 1 фирмата “Хидрострой” има договори за доставки на материали и техника.

“Имаше въпроси за авансите. На този участък имаме 2 договора на обща стойност 213 411 734 лв. До момента имаме актувано 136 265 665 лв. Това са вложени сертифицирани пари или изпълнени 75% от трасето. Ние сме получили прословутия аванс за този участък - 76 597 509 лв без ДДС. От сертификатите, които сме изработили, са приспаднати 49 240 956 лв. И остава аванс за възстановяване на стойност 27 356 352 лв.”, посочи Желев.

Той обясни още, че фирмата “Хидрострой” се е явила на търгове, проведени от държавната фирма “Автомагистрали”, за 9 от лотовете. “По решение на правителството държавата сключи договор с “Автомагистрали”. Държавната фирма “Автомагистрали” проведе търгове, покани над 17 фирми да участват. Ние участвахме на 9 от лотовете. От тези 9 лота, ние бяхме избрани с най-ниски цени от фирмата “Автомагистрали” за работа, доставки на материали, наем на техника на два от лотовете”, поясни Желев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай