И Фандъкова се заема с лампите в София

Кметицата разпореди проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление

И Фандъкова се заема с лампите в София | StandartNews.com

"Вътрешен одит" ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

Информацията е в отговор на изнесените в публичното пространство твърдения за разлика в единичните цени на двете фирмите, които са избрани да поддържат и изграждат уличното осветление на територията на Столична община. Реакцията дойде, малко след като премиерът Кирил Петков обяви, че ще разпореди проверка на обществена поръчка за уличното осветление в столицата, по сигнал на независимия общински съветник Борис Бонев от "Спаси София".

"Приблизително една и съща е среднопретеглената цена, която се заплаща от общината на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София. Това е така, защото общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента - единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият - цените за поддръжка", заяви заместник-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, цитиран от пресцентъра на общината.

Той обясни, че търговската стратегия на едната фирма е била да даде по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка на уличното осветление, а на другата - обратната - по-ниски цени за изграждане и по-високи за поддръжка.

Кристиан Кръстев обясни, че по негово искане към договорите са сключени и анекси, с които фирмите приемат да намалят цените, при които са отбелязани съществени разлики. "Когато видях финалното класиране и това, че едната фирма е заложила на стратегията да има по-високи цени за изграждане, и по-ниски за поддръжка, а на другата - по-високи за поддръжка и по-ниски за изграждане, поканих фирмите и ги помолих да си намалят цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете фирми има анекс, в който цените са им намалени", обясни заместник-кметът.

В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозицията, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали, се посочва в съобщението на Столичната община, предава "Дарик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай