Хвърли очилата, без да рискуваш

Хвърли очилата, без да рискуваш | StandartNews.com

Водещи хирурзи от Европа и САЩ консултират в столичната клиника

Да избягаш от "затвора" на очилата е изкушение, на което все повече пациенти не устояват. Революцията, която направиха лазерите в рефрактивната хирургия, позволи на хиляди българи да се радват на света с широко отворени очи. Но се нароиха и куп "лъжепророци в бели престилки", алармират офталмолози. Очни хирурзи признават, че все по-често ги търсят пациенти, изпатили от лазерни корекции "на промоция" в клиники у нас и в Турция. Какво трябва да знаем, преди да легнем в операционната? Защо трябва да имаме едно наум, ако ни предложат корекция на подозрително ниска цена? И дали трябва да се усъмним, ако ни обещават чудеса? "Стандарт" потърси мнението на пионерите в лазерните корекции от столичната клиника "Вижън".

Предлагат ви лазерна корекция за 300 лв.? Помислете, преди да се хвърлите в операционната през глава. Компромисът с цената за сметка на качеството е недопустим, категорични са от "Вижън". А в качеството се инвестира - за да предложиш прецизност и безопасност на пациента. Успешните корекции струват скъпо, защото зад тях стоят модерни технологии и добре подготвени хирурзи. Във "Вижън" например работят с най-добрата, скъпоструваща, съвременна апаратура. А

всички рефрактивни хирурзи имат сертификати

които доказват, че са на "ти" с последните методи при лазерните корекции.

Внимавайте и с "чудесата", които обещават някои лекари. "В медицината по-подходящ е изразът "прогнозен резултат". Няма да е професионално твърдението, че в хирургията и изобщо в медицината няма рискови ситуации. Дори едно убождане крие риск от инфекция, ако мястото не се обработи адекватно. Водещо при лазерните корекции е прецизирането на резултатите от прегледа, за може рискът да се сведе до абсолютния минимум", обяснява управителят на клиниката Елена Кумбиева. Затова консултацията във "Вижън" отнема около 2 часа - изискват се поне 4 независими измервания на рефракцията (остротата на зрението), едното - задължително с разширени зеници. Избралите столичната клиника имат шанса да получат второ мнение от водещи рефрактивни хирурзи в Европа и САЩ, с които лазерният център работи от години - като д-р Диего Де Ортуета от Испания.

После "на сцената" идва лазерът стрела на "Вижън", най-бързият в света, "Швинд-Амарис", който стопява диоптрите за 10-15 секунди.

И след най-много 20 минути

в операционната пациентите виждат света с нови очи. С ексимерния лазер стрела са правят основно два типа корекции - повърхностни /PRK, TransPRK, LASEK/ и проникващи - LASIK. Първите изтъняват по-малко роговицата и са препоръчителни за хора със силови професии - полицаи, войници, спортисти и пилоти, или такива с екстремни хобита - като мотористи и парашутисти. При този метод възстановяването на окото е по-продължително, но въпреки това оперираният може да се върне към физическо натоварване до 10 дни след корекцията, без риск за очите. Ефектът на другия метод - LASIK, пък е мигновен. Пациентът връща орловия си поглед след часове, а до 3-4 дни може да седне в офиса. Важното при LASIK е, че очите трябва да се пазят по-продължително време от неволно травмиране. Затова този вид корекция

не се препоръчва при тънка роговица

Съществува и т.нар. хибридна корекция - Epi LASIK - тя е компромис за хора с тънка роговица и високи диоптри, уточняват хирурзите. А ако след 3, 5 или 10 г. инженери и лекари измислят още по-модерен и щадящ метод, то е сигурно, че ще го видим във "Вижън". "Както и досега, най-същественият стремеж на екипа ни ще е да се усъвършенстваме и да реализираме иновативни практики при диагностиката и лечението. Уверена съм, че ще продължаваме да успяваме", казва управителят на "Вижън" Елена Кумбиева.

"Швинд-Амарис" следи окото в 7 измерения

* За първи път ексимерният лазер като апарат за рефрактивна хирургия се появява през 1983 г. в статия на д-р Стивън Трокъл, д-р Рангашвами Шринивашан и Бодъл Барън в специализирания "Американски журнал по офталмология"

* Ексимерният лазер позволява разделяне на молекулярните връзки, като по този начин микроскопична част от роговичната тъкан може да бъде премахната, без да има увреждане или нежелани странични ефекти. Тази процедура цели промяната на формата на роговицата, а така се коригира нейната пречупвателна сила (т.е. диоптрите). Крайната цел е остро зрение без необходимост от очила или контактни лещи.

* През 1989 г. в Берлин д-р Стивън Трокъл, д-р Тео Сейлър, д-р Джон Маршъл организират първия конгрес по роговична лазерна хирургия

* През лятото на 1985 г. д-р Тео Сейлър прави първите операции на хора

* Към края на 80-те ексимерните лазери за рефрактивна хирургия се произвеждат серийно и навлизат на световния пазар

* Оттогава досега усилията на офталмо-рефрактивните хирурзи и индустриалните инженери са насочени към постигане на възможно най-добро зрение в дългосрочен план. Тези научни постижения могат да се сегментират като: подобряване на възможностите на ексимерните лазери и разработване и усъвършенстване на диагностичните апарати, от които зависи работата на лазерите

* Немската компания за ексимерни лазери "Швинд" (Schwind) се е доказала като най-иновативната фирма производител. Нейният "Амарис" (Amaris) разполага с най-модерния скенер за проследяване на движението на окото. Той следи окото в 7 измерения, като в същото време определя и работата на лазера. По този начин дори и най-малките отклонения, респективно - неточна работа на лазера, се избягват, а това гарантира прецизността на процедурата с лазера "Амарис".

Подходящ ли сте за лазерна корекция? Как протича тя? И какво да очаквате от нея? Пред "Стандарт" отговарят офталмолозите от "Вижън", които правят лазерните корекции в клиниката.

Борим се да постигнем максимума при всеки

Д-р Елена Пешева

Дали е възможна и коя е най-подходящата процедура за вас, определяме след изключително прецизен преглед. На всеки пациент отделяме повече от 2 ч и извършваме набор от изследвания на специализирани, високотехнологични апарати от най-ново поколение, които дават изключително точна информация за състоянието на всички структури на окото и по-специално - на роговицата, като основен компонент, от който зависи успехът на процедурата. За нас е особено важно да постигнем зрение, отговарящо на зрителната натовареност според работата на пациента, неговите хобита. Съобразяваме и влиянието на придружаващи заболявания, за да изберем най-вярната методика и да постигнем повече от предвиденото. Всеки пациент преди процедурата е "подложен" на екипно обсъждане с благородната цел - да подобрим начина му на живот, дарявайки го с изконното право да вижда качествено, но без очила и лещи!

Няма болка, а ефектът е траен

Д-р Ивайло Минчев

Лазерните корекции в клиниката се извършват с най-добрия в света ексимерен лазер - "Швинд-Амарис". Поддръжката на апарата се осигурява от висококвалифицирани инженерни специалисти, които задължително присъстват в операционната. В деня на корекцията в клиниката е осигурен максимален комфорт на пациента. Самата процедура е безопасна, безболезнена, с траен ефект през годините.

Следим ви безплатно 6 месеца след процедурата

Д-р Анна Петкова

Изборът на метод за корекция и изпълнението му са изключително важни, но също така от огромно значение е и постоперативното наблюдение. При нас всички пациенти се проследяват напълно безплатно в първите 6 месеца от корекцията, независимо колко контролни прегледа са необходими. Не правим лазерни корекции на всяка цена, при всеки пациент, пожелал да махне очилата. За нас най-важен е правилният избор на метод, определен индивидуално. Само така можем да предоставим най-добро качество и да направим хората щастливи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай