Художникът на Уотърс се изповяда

Книгата "Създаването на Pink Floyd The Wall" разказва историята на албума

Художникът на Уотърс се изповяда | StandartNews.com

Hey, teacher - leave them kids alone! изпява великият Роджър Уотърс през далечната 1979 г. и светът не само чува, но и вижда раждането на една легенда.

Тя се нарича The Wall - гениалния експериментален албум на "Пинк Флойд". Всичко за историята на този албум шедьовър ще можем да прочетем от 15 август, когато по книжарниците излиза луксозното издание "Създаването на Pink Floyd The Wall" на Джералд Скарф с предговор на Роджър Уотърс. От издателството "Изток-Запад" са избрали подходящо момента - в навечерието на концерта на Уотърс в София на 30 август на стадион "Васил Левски".

Джералд Скарф е "човек отвътре" за групата. Той не просто знае за какво говори, той го е съпреживял и близостта му с музикантите превръща текста му в блестящо изследване на културния феномен The Wall. Книгата обединява в себе почти автобиографични елементи, критически анализ, филмова и музикална документалистика, дори на моменти напомня на мемоар.

Скарф е дългогодишен политически карикатурист за лондонския вестник "Съндей таймс" и работи за списание "Ню Йоркър". Почти две десетилетия той сътрудничи на "Пинк Флойд", като създава анимации за сценичните им представления и изготвя художественото оформление за кориците на техни плочи и обложките на дисковете им. За "Стената" Скарф съвместно с Уотърс разработва оригиналните визуални идеи както за албума, така и за сценичните представления. Първоначално изпълнява ролята на сърежисьор, а впоследствие тази на художник постановчик и режисьор на анимираните сегменти във филма. По-късно отново си сътрудничи с Уотърс при разработката на новото сценично представление The Wall, което вече пожъна шеметен успех в Северна Америка и Европа.

"Създаването на Pink Floyd The Wall" е в голям формат, с пълноцветен печат и твърди корици, с гланцова обложка и уникално съдържание.

Блестящата и иновативна концепция на британската прогресив рок група става основата на филма "Стената" на Алън Паркър през 1982 г. Концептуалната лента без аналог предизвиква лавина от противоречиви реакции. Почитателите на среднощните зрелища го обожават, докато други му лепват етикета "филм за наркотиците", а трети така не го и разбират. Всъщност "Стената" е изключително визуално преживяване, за което Роджър Уотърс черпи вдъхновение от събитията, произтичащи в неговия живот - оттам се раждат албумът и сценарият. Уотърс създава уникален и скандален за времето си филм, който игнорира стандартната фабула. Цялата история е разказана в песните на "Пинк Флойд" и чрез фрапиращите кадри на Скарфи и Паркър. Майсторството на режисьора се състои в успешното съчетаване на широкия мащаб със затрогващата лична драма на "Флойд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай