Християни и мюсюлмани да се научим да си прощаваме

Християни и мюсюлмани да се научим да си прощаваме | StandartNews.com

София стана домакин на есенния Велик магистрален съвет на Суверенния военен орден на тамплиерите, който заседава два пъти годишно. Сред участниците беше и Великият командер полк. Марсел де Пичиото, който даде интервю пред „Стандарт".

- С какво впечатление сте от форума в София ?

- Това е една глобална интернационална среща, която сама по себе си говори изключително много за обединяването на хората. Впечатлен съм от стриктната организация, гостоприемството и професионализма на всички. Такава конференция се провежда за втори път в България

- Защо точно България?

- Страната ви се намира на кръстопът. И точно в момент като този, когато светът е разлюлян от бежанската криза, България се намира на „фронтовата линия" на проблема, тя е пряко засегната.

- Как виждате разрешаването на бежанската криза?

- Нашето виждане е – построяването на мостове между религиите, и по специално между исляма и християнството. Това е напълно възможно, и сме длъжни да го сторим. В противен случай рискуваме наистина светът да се срине. На конференцията ще се водят дебати по резолюция , касаеща световната заплаха от тероризъм. Ще се обсъдят начините не само на борба с тероризма, но и на предотвратяването на нехуманни актове , целящи убийства и унищожаване. Всички ние сме братята и сестрите, потомци на Абрахам – евреи, мюсюлмани и християни. Ние трябва да намерим общите посоки за благоденствие и процъфтяване, и най-важното – всички да живеем в мир и разбирателство!

- Какви са начините бежанците да бъдат върнати по родните им места?

- Трябва да им се подсигури икономическа и политическа стабилност, нормални условия за живот. Без стабилност и мир, обаче, не може да става дума за гарантирано завръщане.

- В какви насоки работите по бежанския проблем ?

- В дипломатическа, икономическа и политическа. В Ордена членуват хора с най-различни професии - действащи и бивши военни, лекари, преподаватели, адвокати, инженери и дори имаме и хора на изкуството. И когато ни трябва компетентно мнение или експертиза в определен област – ние имаме вътрешен ресор за намиране на решение.

Трябва да се научим и да прощаваме, което е християнско. Трябва да накараме и мюсюлманите да се научат да прощават и да разберат, че прошката е проповядвана от Иисус, който също е част от Корана. Мюсюлманите първо трябва да се научат да изслушват, и след това ще се научат и да разбират. Форумът ще дискутира най-наболелите проблеми, свързани със сигурността и мигрантската криза. Диалогът и построяването на мостове между исляма и християнството е единственият начин да се намери консенсус. Светът няма бъдеще докато съществуват войните и тероризмът.

- Как мислите, че ще продължи диалога за мир?

- Фактът, че представителите на Русия и Украйна ще седнат на една маса, в една стая и техните Ордени ще бъдат признати по едно и също време вече говори за нашата толерантност, търпимост и поддържане на християнските ценности. Ето ви един пример на построяване на мост. Ние сме християни, но се стремим да спазваме баланс. Стараем се да намерим консенсус за спорещите. И нещо много важно – ние защитаваме и браним християните, но ние в никакъв случай не атакуваме онези, които не са християни. Ние си партнираме с тях. Това е нашият ключ към успеха.

- Вашето послание?

- Всеки човек да може да се вслуша в думите на съседа си. Седнете един до друг, изслушайте се взаимно и намерете правилния път за постигане на мир и благоденствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай