Хоум офис! Вижте какво се променя

Това предвиждат промени в Кодекса на труда

Хоум офис! Вижте какво се променя | StandartNews.com

Хоум офис, но само от вкъщи. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от Комисията по труда, социалната и демографската политика. Според текстовете служителите ще трябва изрично да упоменават мястото, от което работят, съобщи Нова телевизия.

Работата от вкъщи стана популярна по времето на Ковид пандемията. Фирмите, които предлагат дистанционна работа привличат все повече служители в своите екипи. Почти три години Даниел Таков работи дистанционно в една от най-големите IT компании в България. „Предимствата са доста - едно от основните е, че спестяваш около два часа в път”, смята той.

Това обаче е на път да се промени. Промените в Кодекса на труда предвиждат в трудовия договор служителят изрично да посочва конкретното място, от което ще работи.

„Да има по-гъвкава възможност както за работодатели, така и за служители. Работното място да бъде определяно от самия работник”, обясни председателят на Комисията по труда Деница Сачева.

„Корекции могат да се правят между първо и второ четене, така че да се намери баланс между защитата на работниците, които да имат безопасна среда на труд”, добави Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

„Крайно време беше да се случи и да се регламентират нещата. Това ще доведе до едно спокойствие между работника и работодателя”, е мнението на Цветан Предов от ИТН.

Служители обаче твърдят, че качеството на извършената от тях работа не зависи от конкретното място, където се намират.

С пълно единодушие промените в Кодекса на труда бяха приети от ресорната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай