Хотел - символ на София възкръсва. Има вековна история

Какво обяви кметът Васил Терзиев

Хотел - символ на София възкръсва. Има вековна история | StandartNews.com

Символ на София с над един век история ще получи нов живот.

София ще стане град на бъдещето и когато започне да се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство на София. Това коментира кметът на София Васил Терзиев, предава Sofia24.bg.

В своя Facebook профил градоначалникът обясни:

Хотел "Париж“ на бул. "Княгиня Мария Луиза“ е една от най-емблематичните сгради на София. Тя има над стогодишна история и е проектирана от един от най-значимите български архитекти на ХХ век – арх. Наум Торбов. Сградата е с четири надземни етажа с характерната за периода надлъжна схема на хотелските стаи. Декоративната фасадна система е разработена чрез мазилкова техника в стил "сецесион“.

Дълги години хотел "Париж“ беше изоставен и се рушеше, но това ще се промени. Новият собственик на сградата със съдействието на Направление "Архитектура и градоустройство“ предприе действия за възстановяването ѝ. При това ще бъдат запазени нейната автентичност и архитектурно-градоустройствена и историческа цялост като част от недвижимото културно наследство на София. При реставрацията на фасадите ще някогашният хотел ще възстанови автентичния си вид и обемно-пространственото си възприятие.

Разрешението за строеж вече е издадено.

Очаквам да видя сградата, възстановена в някогашния ѝ блясък. И обещавам да опитаме да се погрижим и за още от тези 250 сгради, паметници на културата в София, които са в лошо състояние.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Цветелина
преди 2 месеца

Най-накрая, тази сграда изглежда още по-ужасно от модерен театър, до нея , преди да беше реставриран . Страхотна новина.

Откажи