Хапчетата във фризера

Хапчетата във фризера | StandartNews.com

Хапчетата за грип и болка няма да поскъпнат от 1 януари. Цените на витамините и най-масовите лекарства, които се продават без рецепта, остават във фризера и през 2015 г. Това предвижда наредба за стойността на медикаментите, изготвена от ведомството на здравния министър Петър Москов. Така скокът на илачите, който се очакваше от Нова година, се отлага.
Ефектът ще е обратен, контрираха фармацевтите. "Мораториумът върху цените води до свиване на отстъпките към дистрибуторите и аптеките, а оттам се стига до покачване на крайните цени за пациентите", коментира председателят на националната аптечна камара Антон Вълев.

Мораториумът бе наложен през април 2013 г. от служебния кабинет на Марин Райков. През юли 2014 г. след три месеца либерализация на цените вдигането им отново беше сложено под ембарго до края на декември от правителството на Пламен Орешарски.

Фармацевтите против, готвят голям скок след падане на ембаргото

Ново замразяване на цените на лекарствата без рецепта ни очаква през 2015 г. Сред тези продукти са най-масовите медикаменти за настинки, главоболие, витамини, които си купуваме за своя сметка от аптеките. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов предлага цените им да не се пипат още една година. Фирмите ще могат да ги индексират само с ръста на инфлацията, предвиждат промени в наредбата за цените на медикаментите, които е изготвило ведомството му. По този начин трябва да се избегне увеличението на цените на лекарствата, което се очаква да започне от 1 януари, когато изтича сегашният мораториум. Според фармацевтичния бранш обаче ефектът ще е обратен. "Мораториумът върху цените води до свиване на отстъпките към дистрибуторите и аптеките, а оттам се стига до покачване на крайните цени за пациентите", коментира председателят на националната аптечна камара Антон Вълев. Ако фармацевтите не изберат да вдигнат цените заради свитата отстъпка, тогава се свива тяхната печалба. В тези случаи най-засегнати са малките аптеки, които не могат да си позволят да се мерят с ниските цени на големите вериги. Това увеличава процеса на декапитализация, който от години тече в тях. Според Вълев няма логика в подобна мярка. "Трябва да се подобри достъпът до лекарства, а не да се фиксират цени, това е отживелица", допълни той. На подобно мнение е и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. "Това е порочен кръг, увеличението на цените възниква заради увеличаване на разходите на фирмите и изкуственото им задържане не е решение. Освен това тук става дума за лекарства без рецепта, които не са жизненоважни за хората, нито се плащат от държавата, затова тя не би трябвало да се намесва", коментира той.

Цените на лекарствата без рецепта бяха замразени за една година през април 2013 г. от служебния кабинет на Марин Райков. През юли 2014 г. след три месеца либерализация на цените вдигането им отново беше сложено под ембарго до края на декември от кабинета на Пламен Орешарски. Производителите не бяха щастливи в нито един от двата случая, фармацевтите също. Причината за повторното замразяване на цените стана ръстът на някои лекарства без рецепта, след като тази пролет падна ембаргото. То се усети от пациентите, защото фирмите започнаха да увеличават цените едновременно и наведнъж след края на забраната. Без мораториум увеличението се усеща много по-слабо, тъй като става плавно и не по едно и също време. След падането на новата забрана в края на другата година, без ново ембарго, ефектът върху цените ще е аналогичен на този от пролетта.

Касата ще иска отстъпки от всички

Здравната каса ще иска задължителни отстъпки за всички медикаменти, които плаща. Това е една от промените, която управляващите обсъждат, за да оптимизират разходите на фонда за медикаменти. Опитите на държавата в тази посока се дължат на постоянното нарастване на харчовете на НЗОК.

Отстъпките, които ще се искат от фирмите, ще са под различна форма - например на база количество, поемане на разходи над определен таван и т.н. Подобен механизъм беше предложен още в началото на 2014 г., но той срещна силен отпор от страна на генеричната индустрия. Според нея цените на лекарствата извън патент са толкова изпилени, че няма повече накъде.

Сред другите идеи, които се обсъждат в комисията по здравеопазване и здравното министерство, е промяна в начина, по който касата плаща лекарствата, които реимбурсира на 100%. Вместо да ги плаща на аптекарите, идеята е да сключва договори с производителите им. Така ще има възможност да договаря още по-изгодни условия за финансиране, смятат специалистите. Това обаче няма да се хареса толова много на търговците на едро и дребно, защото така те няма да получават толкова големи отстъпки от фармацевтичните фирми, както сега.

Догодина дават за лекарства 719 млн.

Над 719 млн. лв. са предвидените средства в бюджета на НЗОК за догодина за лекарства. От тях 544 млн. са предвидени за хапчета за домашно лечение, които пациентите вземат от аптеките. Това е 21% от общата сума на каса за здравноосигурителни плащания. За медикаменти за рак в болниците са предвидени 175 млн. лв. или 7% от бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания. Заложените средства обаче два ли ще бъдат достатъчни и навярно ще се наложи актуализацията им. През 2014 г. се очаква касата да даде 610 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение и 210 млн. лв. - за лекарства за рак в болниците.

Махат тавана за лечение в чужбина

Таван за лечение на възрастни в чужбина, което се поема от здравното министерство, вече няма да има. Това предвижда проект за промени в наредба на ведомството.

До 180 хил. лв. можеха да получат болните хора за лечение, което не се прави у нас, ако ги одобри здравното министерство. При трансплантация на органи и стволови клетки обаче тези средства не стигат, сочи анализ на ведомството. Същото е положението и при нуждата от трансплантации на бял дроб или на бял дроб и сърце. Затова здравното министерство отменя тавана от 1 януари.

С промяна в друга наредба пък ведомството определя повече пари за трансплантации у нас. Въвежда се годишен размер до 1.5 млн. лв. за възстановяване на разходите на лечебните заведения за медицински изделия, необходими за имунологични изследвания. Дава се и възможност за възстановяване на разходи на болниците до 30 хил. лв., ако присаждат клетки от друга държава.

Полицаи в линейките при ромите

Обучават още медиатори, за да пазят спешните медици

Полицаи ще съпровождат линейките в опасните ромски райони, където може да има насилие. Тази своя уговорка официализираха вчера министърът на здравеопазването Петър Москов и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Мярката се наложи след последните инциденти на насилие над медици в страната.

За да се гарантира сигурността на лекарите, директорите на центровете по спешна помощ и на областните дирекции на МВР трябва да определят кои са опасните райони в страната. След това да осигурят и охраната на екипите, пише в съвместна заповед на двамата министри. Това ще става, когато линейката се съпровожда и от полиция. С нарочна заповед на здравното министерство спешните центрове са длъжни да искат охрана, когато отиват на посещения в райони, където вече е имало много инциденти. Както и в случаите, когато пациентите им се струват агресивни, пише в друга заповед на зам.-министъра Ваньо Шарков.

Освен това в сряда Петър Москов се срещна с ромските лидери и медиатори. Идеята е да се разшири мрежата на медиаторите, защото установихме, че инциденти има в районите, където няма такива специалисти, обясни проф. Ивайло Търнев от Александровска болница, който е присъствал на срещата. В момента у нас има 150 здравни медиатори в 80 общини, като следващата година те ще се увеличат с 30. Региони без медиатори с много инциденти са Ботевград и Перник, каза проф. Търнев. В същото време в болницата в Хасково има медиатор и там няма проблеми с обслужването на ромското население, добави той.

Лекарите с рамо за Москов

Лекари от цялата страна застанаха плътно зад здравния министър Петър Москов за решението му да праща полиция с линейките в ромските махали. Подкрепяме министъра в това му намерение, но смятаме, че Наказателният кодекс трябва да се прилага с цялата си строгост към всеки, който удари човек, се казва в становище на Асоциацията на университетските болници. Оттам напомнят, че миналата година са подкрепили измененията в Наказателния кодекс, които криминализираха нападението над медици, но заявяват, че промяна няма. "Въпреки нормата на Закона, посегналите на нашите колеги от последните дни все още не са подведени под отговорност", се казва в декларацията им.

Лекарските колегии в София, Пловдив и Варна също се обявиха "за" засилването сигурността на лекарите. От Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ също застанаха твърдо зад позицията на министър Москов. "Протестираме срещу опитите на политически партии, неправителствени етнически и правозащитни организации да дискредитират министъра", се казва в тяхна декларация.

Невнимание затри пеленаче

Невнимание затри пеленаче. 2-месечното момиченце почина в леглото си от тежка двустранна бронхопневмония, за която родителите му не разбрали. Трагедията се е разиграла в стражишкото село Николаево във вторник. Повиканите по спешност медици само са установили смъртта на детето. А аутопсията на патолозите показала, че бебето е страдало от двустранна бронхопневмония. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай