Четвъртък,

Грузински кмет ни взе акъла, изкачи българската Пътека на вярата

От: Рачо Рачев, сн. БТА -
4053
Грузински кмет ни взе акъла, изкачи българската Пътека на вярата
A
A
A

Управникът на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в гората в Свети Влас. Местните наричат мястото Божия маршрут, защото по протежението му са изградени 40 каменни параклиса, посветени на Божия син.

Кметът на Батуми, наследник на грузинската княжеска фамилия Чиковани, разгледа каменните параклиси и каза, че е впечатлен от видяното, а за Божията пътека в българския курорт Свети Влас научил от приятели.

Параклисите започват от автобусното обръщало на курортния град в посока нагоре по горския път и стигат до неговия край на билото на Стара планина. Каменните творения са дело на отец Петър, който служи в местната църква "Свети Власий".

Иконостасите отецът е строил сам в продължение на девет години. Инициатива на свещеника дошла с идеята с всеки един от каменните параклиси да разкаже на посетителите за живота на Исус Христос.

На това място през лятото на 2018 година имената си в Божия поход записаха и Негово Величество Симеон II и царица Маргарита.

По-рано Арчил Чиковани се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов. Двамата се договориха за културно-туристическо сътрудничество и обмяна на опит в тази сфера. Идеята е от следващата година в Свети Влас да започне провеждането на Дни на грузинската култура.

Първоначалният замисъл е всички прояви да са на открито в Амфитеатъра в Свети Влас, където да се даде изява на танцови и музикални състави и творци от Грузия. Като съпътстваща програма към фестивала ще има изложение с дегустации на грузински вина.

Делегацията от Батуми, начело с кмета на грузинския морски град, бе придружена от Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България, която активно работи за насърчаване на взаимоотношенията между Батуми и област Бургас.

По време на официалните разговори Арчил Чиковани информира, че през 2019 година Батуми е бил посетен от 2 милиона туристи, като нагласите за тази година са да бъдат възстановени с 80 процента нивата и да запазят своята стабилност. От началото на юни тази година досега на летището в Батуми са осъществени повече от 300 полета, през юли данните сочат увеличение и в този сектор.

Кметът Иван Николов и Арчил Чиковани се договориха да работят за подобряване на туристическия поток между двата района.

"За тази цел забележителностите в Свети Влас, различните видове туризъм като културен, спортен, еко, конгресен ще бъдат популяризирани с билбордове, рекламни брошури в Батуми, а забележителностите на грузинския град - по същия начин тук на местно ниво, като идеята е увеличаване на взаимния туристопоток чрез сухопътна, морска и въздушна връзка", каза Николов. Той посочи, че Свети Влас е привлекателна дестинация, която предлага неповторими културни и природни забележителности, привлича туристи с отлични условия за отдих на море, водни спортове и др. Двамата кметове размениха и символични подаръци.

Кметът на Батуми и Тамара Лилуашвили посетиха храма "Свети Власий", където се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и частица от Кръста, дарени от Вартоломей Първи. Храмът е изграден от Фондация "Българска памет – братя Диневи" върху руините на автентичния манастир "Свети Власий", датиращ от IV век. След това делегацията посети и средновековния манастир "Свети Андрей Първозвани".

Посланик Лилуашвили, кметът на Батуми и кметът на Свети Влас поставиха цветя на първия паметник у нас на грузинския княз Алексей Церетели. Бюст барелефът се намира на Алеята на народите на яхтеното пристанище в Свети Влас.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички