Грандиозен скандал! НОИ разкри източване на фонд "Пенсии"

Къде са парите?

Грандиозен скандал! НОИ разкри източване на фонд "Пенсии" | StandartNews.com

Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в София разкри най-мащабната и организирана схема за измами за източване на средства от фонд "Пенсии" на ДОО чрез използване на неистински удостоверителни документи за осигурителен стаж и доход, издадени от Държавна фирма (ДФ) "Строймашинженеринг", съобщи НОИ в новия си бюлетин, цитиран от "Труд".

Схемата е разкрита и доказана от извършените от столичното ТП на НОИ проверки и от разследване, проведено от МВР и от Националната следствена служба, по подаден от поделението сигнал до прокуратурата. Установеното при разследването сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е избран "подходящ" осигурител - държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г., обявила се за правоприемник  на друга държавна фирма - "Транстехника", учредена през 1989 г. и правоприемник на Стопанско обединение "Вагоностроене", включващо няколко завода. По този начин ДФ "Строймашинженеринг" се явява привидно легитимирана да съхранява ведомости за заплати на СО "Вагоностроене" и ДФ "Транстехника" и включените в състава им заводи и поделения за периода от 1982 г. до 1999 г.

НОИ пенсии измама

НОИ

След заличаването на фирмата, в Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие чрез графологически експертизи е установено, че подписите на множество от работниците, фигуриращи във ведомостите, не са автентични, а за лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател, видно от документи, които не са били представени в пенсионното производство.

След предаване на ведомостите на заличения осигурител, в периода 2012 г. - 2017 г. в ТП на НОИ - София град са подадени стотици заявления за отпускане или преизчисляване на отпуснати вече лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по обр. УП-2 и УП-3 за осигурителен стаж и осигурителен доход, на които е придаден вид, че са издадени в периода 2000 г. - 2005 г. от ДФ "Строймашинженеринг".

По констатирани от пенсионния орган външни нередовности на удостоверителните документи, както и с оглед установената практика в тези случаи, преди да се поиска преизчисляване на пенсията лицето да се снабди с копие от заявлението за пенсиониране с описаните осигурителни периоди, в НОИ е направен задълбочен анализ и са извършени допълнителни проверки, от които е установено, че представените удостоверителни документи са антидатирани (издадени са по-късно от посочената в тях дата на издаване), както и че ДФ "Строймашинженеринг" е правоприемник само на една от дъщерните фирми на ДФ "Транстехника".От руините на ЖП завода "изпълзяват" фалшиви УП-та.

НОИ пенсии измама

НОИ

В над 90 на сто от случаите (освен от ДФ "Строймашинженеринг") заявителите представят и удостоверения по обр. УП-30, издадени от ЖПЗ "Г. Димитров", а в трудовите им книжки има заверен стаж от завода, който като част от състава на СО "Вагоностроене" за кратък период е бил към ДФ "Транстехника". При издаването на тези документи е използвано обстоятелството, че през 1999 г. архивът на ЖПЗ "Г. Димитров" е бил унищожен при пожар.

Всички удостоверителни документи за трудов стаж, издадени от ЖПЗ "Г. Димитров" и ДФ "Строймашинженеринг", са за длъжности от първа или втора категория труд и са за периоди, които стриктно допълват липсващи периоди на действително положен трудов стаж. В издадените образци УП-2 за осигурителен доход са посочени високи размери на дохода, които значително надвишават средномесечната работна заплата/ средномесечния осигурителен доход за страната и са нереалистични с оглед на обявената от 1993 г. неплатежоспособност на фирмата.

Такива документи са използвани и с цел повишаване на индивидуалния коефициент на вече отпуснати пенсии.В приключилите през периода 2019-2022 г. десетки съдебни дела по жалби на лица, депозирали в ТП на НОИ-София град документи от ЖПЗ "Г. Димитров" и ДФ "Строймашинженеринг", по недвусмислен начин се доказва, че тези документи са неистински и не удостоверяват реално придобити осигурителен стаж и осигурителен доход в посочените предприятия.

НОИ пенсии измама

НОИ

В съдебните производства се доказва, че лицата в претендираните периоди са работили при друг осигурител и често образователната и професионална им квалификация не предполага работа на посочените в документите длъжности - според последните в леярски цех са работили учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и др. Общият брой заявления, подадени в ТП на НОИ - София град в периода от 2012 г. до 2017 г. с документи от посочената държавна фирма е над 350.

С разкриването от ТП на НОИ - София град на схемата за ощетяване на фонд "Пенсии" е предотвратено нанасянето на щета на ДОО в особено големи размери, предвид че се касае за дългосрочни плащания, за които биха били необходими ежегодно по няколко милиона лева.От НОИ посочват, че след период на "затишие", от 2019 г. е констатирано значително завишаване на опитите за злоупотреби, което е наложило системното извършване на проверки и анализи на данните от информационната система на института. В резултат на извършения последващ контрол като рискови към 31.10.2022 г. са определени 584 дружества.

За тях е установено, че неоснователно са подавали данни в РОЛ и след заличаване на същите по предвидения в закона ред (заличени са общо 150 186 записи), са предприети действия за възстановяване на неоснователно извършените осигурителни плащания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай