Говорещ Фейсбук за 300 милиона незрящи потребители

Говорещ Фейсбук за 300 милиона незрящи потребители | StandartNews.com

Говорещ Фейсбук за 300 милиона незрящи потребители. Социалната мрежа се опитва да задържи онези потребители, които имат нарушено зрение. За тази цел Фейсбук вече ще прочита съдържанието на публикуваните снимки за онези, които не могат да го видят сами.

От начало новата функция ще бъде достъпна само за няколко държави - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Пилотното й въвеждане ще е за мобилното приложение на Фейсбук за iOS, съобщава Дарик.

Технологията се нарича "автоматичен алтернативен текст" - тя съществува и към момента, но е със силно ограничен речник от едва сто думи. Например, незрящ потребител може, отваряйки снимка, да чуе думите "небе", "бебе", "кола". Приложението обаче отдавна се опитва да разработи по-подробни обяснения.

В близко време автоматичният глас ще може да казва на незрящите потребители колко души има на снимката, както и други детайли - например, че се усмихват. Фейсбук ще продължава да усъвършенства технологията така, че тя да отговаря и на въпроси на незрящите потребители относно снимките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай