Готвят голяма промяна за всички шофьори, ще мине ли

По предложение на ДБ

Готвят голяма промяна за всички шофьори, ще мине ли | StandartNews.com

Готвят голяма промяна, която засяга всички шофьори у нас. "Демократична България" ще внесе промени в Закон за движение по пътищата да отпаднат всички стикери от предното стъкло на автомобилите. Мотивът на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов е, че може да се злоупотреби с информацията в чиповете в стикерите за годишен технически преглед и да възникне риск за сигурността.

Ако някой разполага с технологията, която е наречена RFID антена може да прочете съдържанието на чипа, който се намира в стикера за годишен технически преглед на стъклото на всеки един автомобил, твърди Божидар Божанов. Според него достъп до част от данните може да улесни престъпните действия на определени лица.

"Службите знаят за този проблем. Оценили са неговите рискове и то като може би не чак толкова високи за конкретните лица тип главен прокурор, председател на Народното събрание, но този риск не включва само този сценарии. Крадци на автомобили могат да използват тези данни", заяви за БНТ депутатът от ПП-ДБ.

От транспортното министерство заявиха, че информацията, която е вписана в стикера, е изцяло за техническите данни на автомобила:

"Електронното разчитане на чиповете от стикерите за техническите прегледи и на регистрационните номера могат да бъдат направени само с техническо средство и на разстояние не по-голямо от 15 метра. Не е възможно проследяване на движението на превозните средства от разстояние. Технологията е идентична с разпознаване на номера чрез камери за автоматично разпознаване на номерата".

Стикерът съдържа определената при техническия преглед екогрупа. В чипа на стикера са вписани и технически данни за автомобила – допустимо натоварване на осите, вид гориво, дали е таксиметров автомобил и други, които биха били от полза на контролните органи, като в него не се съдържат данни за VIN номера и за идентифициране на собственика на автомобила.

От министерството уточняват, че в стикера не се съдържат данни за идентифициране на собственика. Автомобилите със специален режим на движение минават технически прегледи в определени от тях пунктове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай