Горещи данни! Изненада с новогодишната заря

Българинът най-после си призна какво мисли за фойерверките

Горещи данни! Изненада с новогодишната заря | StandartNews.com

Българинът най-после си призна какво мисли за новогодишната заря. Повече от половината от пълнолетните българи одобряват забраната на пиротехниката в новогодишната нощ. Това е изводът от социологически сондаж на „Галъп интернешънъл Болкан“, направен за БНТ.

На въпроса „Вие лично, одобрявате ли, или не одобрявате да се забранят фойерверките/пиротехниката/зарята в новогодишната нощ?“ 55.5% одобряват, а 32.2% не одобряват. Останалите се затрудняват да формират мнение.

Наблюдава се ясна разлика в поколенията – при най-възрастните отрицанието към фойерверките преминава 70%, а при най-младите картината е точно обратната – над 60% са против забрана, при само малко над 20% „за“ забрана.

Днес от Столичната община обявиха, че на новогодишния концерт на пл. „Батенберг“ тази година ще има само светлинно шоу, но не и заря.

Данните са от национално представително изследване, проведено между 23 ноември и 1 декември 2023 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай