Вторник,

Горещо за войната и Омикрон! Говори проф. Витанов

От: Редактор -
7523
Горещо за войната и Омикрон! Говори проф. Витанов
A
A
A

Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 11 юли.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 117.08 на 100 000. „Синьо лято“ е стабилен. Ден 56-ти. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли. Знаете – планът бе Синьо лято да е стабилен 60 дни. Ще бъде.

Лятната вълница си напредва.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа.

Там модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внасяме си.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 101 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.62.

Очаква се да започне да расте и бързо да отиде в областта около 1.00.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“. То и 15 юли не е дошъл още.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Тук стандартното предупреждение – като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишено внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време. От доста време ви го пиша това, нали така. А защо ви пиша за 1000 случая на ден сетихте ли се вече? Или ще чакаме да надхвърлят 1000. Ще надхвърлят.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 2 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.33. Тук – към 3 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става. До средата на юли ще е спокойно. После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят.

Харков не е лесен за превземане град. Интересно е какво ще правят руснаците там. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Славянск и Краматорск.

Писах ви, пиша пак. Ако украинската армия успее да направи успешна контраофанзива тя ще бъде отразена надълго и нашироко тук. Защото руската армия има смазващо артилерийско превъзходство и успешна контраофанзива в такива условия следва де се изучава внимателно.

Генерал – юрдеците и маршал-лецензентите пред и в Ганковото кафене могат да реват колкото си искат срещу мен. Нищо не разбирате от военни анализи.

Украинската армия щяла да отблъсне руснаците при Северодеонецк и Лисичанск. На 1 километър от Херсон била. О, да, хубава е тази трева, дето я пушите. Починете си малко от непрестанния рев срещу мен, ще има още много да ревете.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички