Горчивият триумф на левите в Чехия

Горчивият триумф на левите в Чехия | StandartNews.com

Наблюдателите наричат завършилите в събота парламентарни избори в Чехия напълно предсказуеми. След като дясното правителство на Петр Нечас бе принудено да подаде оставка на фона на гръмкия скандал с незаконното следене (един от обектите се оказа бившата съпруга на премиера), нямаше големи съмнения, че победители в извънредните парламентарни избори ще станат левите партии. Самото дясно мнозинство в чешкия парламент великолепно разбираше това и искаше да сформира ново правителство, за да избегне предсрочни избори. Но тук на пътя на потенциалните коалиционни партньори застана президентът Милош Земан (самият той бивш социалдемократ), решил да назначи кабинет от свои съмишленици. И левите, и десните обаче се оказаха недоволни от това. Резултатът бе, че парламентът успя да се договори за предсрочни избори с предсказуем резултат.

Ясно е, че този резултат съвсем не обещава на безспорните победители - социалдемократите, лек живот. Първоначално те планираха, че могат да създадат нов кабинет без особени проблеми. След като гласовете бяха преброени, обаче се вижда, че партията е изправена пред нелек избор. Тя може да се договори за правителствена коалиция или с новите популистки формирования, нахлули в парламента на вълната на естественото разочарование на чехите от традиционния политически елит в страната, или с вечните си противници - десните партии. И в двата случая не може да се говори за реално осъществяване на предизборните обещания и въобще за ясна програма на новия кабинет. За социалдемократите определен изход може да стане формиране на коалиция с комунистите. В този случай обаче пак няма да стигнат гласове за мнозинство. Тогава ще се наложи да се водят преговори с обещалия на избирателите честна политика и благосъстояние проект АНО на милиардера Андрей Бабиш. Или пък с клонящото към национализма обединение "Зора за пряка демокрация" на Томио Окамура - получех, полуяпонец, който често се оказва по-голям пазител на националната чистота от самите чехи. Ясно е, че такъв кабинет може да се окаже за социалдемократите истински политически гроб.
Съюз с десните обаче е не по-малко проблемно, още повече след неотдавнашния скандал. А освен това десните изгубиха толкова много, че коалиция с тях ще бъде явно неустойчиво мнозинство. Така че ще трябва да се водят преговори с популистите. С две думи - заплетена работа. А ако се добави към всичко това очевидната ревност на президента, чиято партия просто не стигна до парламента, може да разберем защо бъдещият премиер на страната и лидер на социалдемократите Бохуслав Соботка приема успеха на партията си със смесени чувства. Да, от една страна, това е триумфално завръщане на левите във властта. Но от друга - вкусът на този триумф в действителност може да се окаже много горчив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай