Вторник,

Голямо признание. Връчват националните библиотечни награди

От: СТАНДАРТ -
736
Голямо признание. Връчват националните библиотечни награди
A
A
A

XVII Национална библиотечна седмица провежда от 9 до 16 май 2023 г Българската Библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

В седмицата под надслов „Устойчиви библиотеки за устойчиво общество“ са предвидени най-разнообразни събития в цялата страна.

Кампанията се организира в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ). Медийни партньори на кампанията са БНТ, БНР, в. Стандарт и онлайн медиите Аз чета и Детски книги.

Националната библиотечна седмица се организира от ББИА вече седемнадесет години с цел привличане на вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал.

Официалното закриване на кампанията и връчването на Годишните библиотечни награди за 2022 г. ще се проведе на 16 май от 13:00 ч. в Конферентна зала №1 под куполите на Софийското ларго в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, под пл. „Независимост“.

По време на НБС 2023 се акцентира върху дейността на БББИА, ФГББ и българските библиотеки, фокусирана върху устойчивостта като основна ценност на библиотечното дело.Позицията на библиотечната общност е, че достъпът до информация е необходимо условие за постигане на всички цели за устойчивото развитие. В световен мащаб повече от милион обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информацията и уменията тя да бъде ползвана от всеки. Това ги прави особено необходими за всички в дигиталния век.  

Библиотеките са не само потенциални партньори на правителствата, те вече допринасят за постигането на 17-те цели, като постоянно разширяват и разнообразяват своите услуги и програми. Българските библиотеки трябва да бъдат достойно включени в плановете за развитие, чрез които ще се изпълнява Програмата  2030 на ООН у нас.

По време на НБС стотици библиотеки в цялата страна ще  проведат срещи с представители на местната власт и други заинтересовани страни и ще отворят широко врати да демонстрират своите възможности да подпомагат гражданите във всичките им дейности, в стремежа им да подобрят живота си.

Българската библиотечно-информационна асоциация е доброволна и независима професионално-творческа организация, която обединява специалисти, независимо от ведомствената принадлежност на институцията, в която работят, които се стремят да усъвършенстват библиотечната и научно-информационната дейност и да издигнат престижа на професията.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com