Голяма тревога дойде от Одеса, здравният министър успокоява

Забраниха къпането на градските плажове в Одеса

Голяма тревога дойде от Одеса, здравният министър успокоява | StandartNews.com

Голяма тревога за замърсяване на водата в Черно море след взривяването на язовир „Каховка” дойде от Одеса.

Плажовете на Одеса са обявени за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата, което създава опасност за здравето, съобщи днес градския съвет в официалния си телеграфен канал "Одеса официално".

"Плажовете на Одеса са признати за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата в откритите водни обекти (море, устие) и реална опасност за здравето на населението на Одеса. Къпането на плажовете на град Одеса е забранено", се казва в съобщението, цитирано от БЛИЦ.

Решението е взето на извънредно заседание на Комисията по техногенна и екологична безопасност и извънредни ситуации към Изпълнителния комитет на Одеския градски съвет.

На свой ред Одеската областна военна администрация (ОВА) отбеляза, че не се препоръчва дори разходка по крайбрежието и риболов. Украинските медии публикуваха снимки на появили се по улиците на града плакати, информиращи за забраната за къпане.

По-рано Олег Кипер, началник на Одеската ОВА, заяви, че властите препоръчват да не се посещават морските брегове и плажове поради замърсяването на акваторията на Черно море в региона.

Градските власти съобщиха, че в морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми, но отрекоха там да е открит причинител на холера.

През последните дни властите в Одеса и местните медии съобщиха, че морето носи боклуци от районите, попаднали в зоната на наводненията след скъсването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ.

Здравният министър проф. Христо Хинков внесе известно успокоение.

„За момента няма никакви данни, че има увеличаване на замърсяването. Правят се периодични проби, както винаги до сега. Имаме готовност, ако се повиши замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се увеличи честотата на вземане на проби. От специалистите, с които разговарях в министерството, получих уверение, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон. Най-голямото замърсяване на морето всъщност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване”, подчерта той.

И допълни: „Не искаме да създаваме паника, нито да прикриваме нещо. Това е истината. Към момента няма опасност за нашето Черноморие”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай