Голяма радост за пенсионерите. Ново увеличение

Ето какво съобщи Атанас Пеканов

Голяма радост за пенсионерите. Ново увеличение | StandartNews.com

Голяма радост чака пенсионерите. В новия бюджет е заложено 12-процентно увеличение на месечните им възнаграждения, съобщи в интервю за БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Ще предложим бюджет, в който ще бъде разписано и повишение на учителските заплати, каза Пеканов.

„Трябва да продължи политиката по доходите, но не могат да продължат прекалено разточителните разходи на държавата – например по линия на някои помощи за бизнеса, когато не са таргетирани – там трябва да помагаме на най-уязвимите, към това трябва да се стремим“, допълни той.

„Разходите през миналата година бяха повишени повече, отколкото беше нарастването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ще предложим такъв вариант, с който се надяваме, че ще ги затворим“, каза Атанас Пеканов.

„Съдебната реформа трябва да се случи – тя е на първо място в условията за Плана за възстановяване и устойчивост, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет подготвиха законопроектите, които изпълняват проектите по плана, каквито са и очакванията на европейските ни партньори“, заяви Атанас Пеканов. 

Според него това ще подобри живота на българските граждани и ще ни помогне и за темата „Шенген“, като посочи, че по нея последната година много беше задвижено.

Дванадесет закона чакат за следващите траншове по Плана за възстановяване и устойчивост, припомни служебният вицепремиер. Той посочи, че инфлацията спада и се предприемат допълнителни мерки, за да продължи да спадът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай