Голяма промяна в тунелите. Засяга всички шофьори

Водачите трябва да бъдат особено внимателни

Голяма промяна в тунелите. Засяга всички шофьори | StandartNews.com

Система от умни камери ще следи за всякакви инциденти в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ по АМ „Хемус“ след мащабния им ремонт, който започна вчера, съобщава „Телеграф“.

Камерите ще бъдат разполагани на разстояние 60-100 метра и ще изпращат сигнал до софтуер, който автоматично ще засича всякакви събития в тунела – както обичайни, така и извънредни.

Сред тях са преминаване на автомобил, спиране на автомобил, движение на автомобил в насрещното платно, движение в аварийна лента, спиране на движението и наличие на пожар и дим. Системата ще засича и ако пешеходец се движи в тунела, което е забранено от закона. Камерите ще улавят и появата на предмет в тунела като паднал товар от камион, откачена броня, ауспух и др.

Софтуер на сървъри в модерен контролен център ще обработва видеосигнала непрекъснато. Ако необичайно събитие бъде засечено, той на секундата ще сигнализира в диспечерските пунктове на входа и изхода на тунела, в които има 24-часово човешко присъствие. Системата мигом ще дава сигнал и към електронни информационни табели и светофарни уредби, които ще регулират или спират движението при опасност.

В самите тунели пък ще има модерни аварийни ниши с вандалоустойчиви SOS телефони с автоматично набиране и бутони за включване на пожарогасителна система. В тунелите ще се изгради система за звуково публично оповестяване, чрез която при опасност хората ще бъдат насочвани към съществуващите връзки за евакуация от едната тръба на тунела в другата.

По време на ремонта първо ще се модернизират тръбите за Варна, като движението ще се осъществява в тези за София, обявиха от пътната агенция. Те трябва да са готови до лятото догодина, а есента след това ще започне ремонтът на тръбите за София. Тунелите не са ремонтирани от пускането си през 80-те и 90-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Mumko
преди 5 месеца

Пробваха с умни полицаи, ама не става. Сега с умни камери

Откажи