Голяма промяна с тунелите у нас. Говорят

Вентилационната система също подлежи на периодична проверка

Голяма промяна с тунелите у нас. Говорят | StandartNews.com

Голяма промяна с тунелите у нас – вече говорят. Умните тунели по магистралите ще бъдат научени да разпознават дали нещо гори, за да не вдигат фалшива аларма за пожар.

Мерките ще бъдат взети, след като в понеделник противопожарната известителна система на тунел „Ечемишка“ се активира, без нищо в него да гори.

Аларма

„Внимание, дами и господа. В момента имаме спешен проблем. Моля, използвайте обозначените пътища за евакуация. Молим ви, не блокирайте изходите“, чули шофьори и пътници, които пътували през това време в тунела.

Спокойният с цел да не паникьосва глас от записа съпровождал движещите се бавно заради задръстване коли по цялата 820-метрова дължина на съоръжението. Задръстването било заради интензивен трафик сутринта в понеделник.

Проверка впоследствие показала, че съобщенията са възпроизвеждани автоматично от системата, която се активирала заради твърде високото съдържание на изгорели газове в тунела. Алармата вдигнала на крак дежурните в контролния център на тунела, които веднага извършили проверка на всички системи за видеонаблюдение и установили, че нищо не гори, пише „Телеграф“.

Изисквания

Съгласно наредбата за проектиране на тунелите, която е в сила отпреди модернизацията на двете тръби на „Ечемишка“ (2018 и 2022 г.), алармените нива на всички сензори за детекция на аварии се проверяват периодично за правилна реакция в граничните стойности, на които са настроени.

В случая сензорите ще се тестват, за да се разбере дали са били настроени твърде консервативно, или през тунела по това време са минали МПС с неизправни двигатели и изпускателни системи, което е довело до прекомерна задименост в съоръжението, сходна с тази при пожар.

Съгласно наредбата вентилационната система на тунела също подлежи на периодична проверка с цел да се установи дали ефективно отвежда изгорелите газове навън.

Спокойно

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) се извиниха на пътуващите за създаденото безпокойство. Оттам успокоиха, че в тунела има 24-часово видеонаблюдение, системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, енергоефективно осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

Тунелът има и система за отвеждане на запалими и токсични течности от пътното платно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай