Голяма измама с най-любимата храна на българина

Сравнение на цените и качеството

Голяма измама с най-любимата храна на българина | StandartNews.com

Лъжат ли ни на пазара? Българите масово се хранят с египетски боб заради по-ниската цена на зрелия фасул, който в магазините се предлага близо два пъти по-евтино от прочутия смилянски боб. Килограм зрял фасул се внася у нас от трети страни извън ЕС средно срещу 1,09 лева за килограм, показват данните на правителствения сайт за сравнение на цените на храните foodprice.bg. В магазините обаче цената му вече е близо 6 пъти по-висока и килограм зрял фасул в страната се предлага средно срещу 5,99 лева за килограм на дребно, пише „Труд“.

В същото време истинският смилянски боб, който можете да купите от производители в региона на Смолян, но само ако имате връзки, защото иначе има голям шанс да ви пробутат скъпо отново египетски фасул, струва по 10-12 лева за килограм или двойно по-скъпо от предлагания пакетиран фасул в търговските вериги и насипния по пазарите в страната.

Най-евтиният боб ядат в региона на Разград, където килограм зрял фасул може да бъде намерен на дребно срещу 3,99 лева за килограм. Цената му е по-ниска дори от средната на едро в страната. 4,15 лева за килограм струва средно на едро в страната килограм зрял фасул, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). През изминалата седмица цената му е намаляла с 2 ст. за килограм.

Най-много за същото количество на дребно плащат хората в София-област, където зрелият фасул струва 6,79 лв./кг.

Цената на ориза и захарта също се увеличават значително от вноса на границата докато стигнат до трапезата, показват данните на правителствения сайт за сравнение на цените на храните. Оризът се внася от трети страни при цена от средно 1,08 лева за килограм с ДДС. В същото време средната цена, на която се предлага на дребно в страната е 4,36 лв./кг. Най-евтино може да бъде закупен отново в област Разград - срещу 2,39 лева за килограм на дребно (отново по-евтино отколкото средната цена за страната на едро), а най-скъпо в региона на Пловдив - срещу 4,99 лв./кг. На борсите и тържищата в страната оризът на едро струва средно 3,23 лева за килограм.

Вносната захар у нас също се продава с надценка, макар и значително по-ниска от тази на ориза и на зрелия фасул. Сладкият продукт се внася от трети страни извън ЕС при цена от 1,67 лева за килограм, а в магазините в страната се предлага средно срещу 2,81 лева за същото количество. На едро цената на захарта е средно 2,20 лв./кг, като през изминалата седмица поевтинява с 4 стотинки за килограм.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай