Голям скандал за 933 лв. заплата. Бизнесът скочи

Цели сектори не могат да плащат

Голям скандал за 933 лв. заплата. Бизнесът скочи | StandartNews.com

Голям скандал избухна заради новата минимална работна заплата. Тристранният съвет се събра в четвъртък, за да обсъди новия й размер. От 1 януари тя трябва да стане 933 лева заради новия начин, по който ще се определя. Синдикатите са ЗА, но бизнесът е категорично против. Работодателите смятат, че има цели сектори, които не могат да си позволят за дават толкова високи заплати.

„Смятам, че е крайно необходимо да се приеме това нарастване на минималната работна заплата. КНСБ и КТ „Подкрепа” подкрепихме проекта, защото този размер се базира на законодателството. Ръстът е крайно необходим, защото през последните две години бяхме свидетели на нарастването на цените. Минималната работна заплата също се увеличаваше, но темпът беше слаб. Реалната покупателна способност на МРЗ е спаднала. Затова настояваме увеличението от 19% да влезе в сила 1 януари, за да компенсира загубите”, коментира пред Нова тв Виолета Иванова от КНСБ.

Работодателите изразиха притеснения, че минималната работна заплата се доближава до нивата на средната. „Под силата на предстоящи избори в края на предходния парламент, просто популизмът надделя. Така се стигна до резултата, който няма прецедент никъде – МРЗ да бъде 50% от средната заплата. Този резултат е в нарушение както на конвенции, подписани от България, така и на директивата за адекватните работни заплати, която се твърдеше, че се транспонира по този начин”, заяви Ивелин Желязков от АИКБ.

По думите му за някои бизнеси и по-голям размер на минималната работна заплата няма да бъде проблем. За друга 1/3 обаче би било сериозен такъв. „Ще се окаже, че МРЗ, определена по тази сбъркана формула, ще бъде от порядъка на 70-80% от средния осигурителен доход и това е сериозен проблем. Ще бъдат ударени хотелиерство и ресторантьорство и производството на облекло”, изтъкна Желязков.

„Ако имате 10 работници и те изкарват настоящите си заплати, но не могат да изкарат следващите, какъв е изборът – или да се лишите от бизнес, или да се освободите от някой от работниците. Това ще е проблем за най-ниско квалифицираните”, предупреди представителят на АИКБ.

Според Иванова обаче ръстът на минималната заплата води до увеличаване на заетостта и това било доказано от данни на Евростат. „Твърдението за освобождаване на служители не е сериозно и не може да се лансира”, категорична е тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай