Голям празник за Българската армия! Какво ще се случва на площада

Навършват се 145 години от създаването на Българската армия

Голям празник за Българската армия! Какво ще се случва на площада | StandartNews.com

Навършват се 145 години от създаването на Българската армия. Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

В празничния ден на площад „Княз Александър Първи“ в столицата ще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ „Васил Левски“, военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили.

За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните блокове. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър Първи“ в София. Той ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.

Веднага след църковния ритуал ще започне военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад „Княз Александър I“ ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, „Cougar” и „Panther“ и самолетите L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25 и МиГ-29.

На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.

Във военния парад на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, в София ще бъдат представени образци на видове военна техника на Въоръжените ни сили. След преминаването на представителните блокове на площад „Княз Александър I” ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в изтребителната, щурмовата, вертолетната, транспортната и учебната авиация на Българската армия - вертолети Ми-17, Ми-24, „Пантер“ и „Кугар“ и самолетите L-410, С-27J „Спартан“, L-39ZA, „Пилатус“, СУ-25 и МиГ-29.

На площада ще преминат 62 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка. Жителите и гостите на София ще могат да видят леки бронирани автомобили с повишена проходимост „Мерцедес Бенц“ G 270CDI, частично бронирани тактически автомобили с повишена проходимост „Тойота Ленд Крузер“, бронирани високопроходими транспортни автомобили „Форд Самарм“, бойни бронирани машини „SAND CAT“, бронирани колесни машини „Commando select”, бронирани колесни машини „Guardian”, бронетранспортьори БТР-60 ПБ МД-1, 152- милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД“, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, самоходна гаубица „Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, модернизиран танк Т-72, бойни бронирани машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на батальонната бойна група с водеща страна Италия, седлови влекач ,,VOLVO“, натоварен с лек верижен влекач за евакуиране на аварирала техника, тактически ракетен комплекс 9К79 „Точка”, зенитно-ракетен комплекс „ОСА-АКМ”, зенитно-ракетен комплекс С-125 „Нева“ (SA-3), зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-200 „Вега“ (SA-5) и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 ПМУ (SA-10).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай