Голям курбан се стяга на Мальовица

Началото на празника е в 13.00 часа в събота, 19 август

Голям курбан се стяга на Мальовица | StandartNews.com

Голям курбан за здраве и благополучие на целия български народ стягат в курортния комплекс “Мальовица”. Събитието ще се състои на 19 август, в събота, и ще е посветено на Успението на Свети Йоан Рилски, небесният покровител и защитник на българите. Майстори готвачи ще приготвят традиционния курбан, а множество изпълнители ще се грижат за настроението на местните хора, туристите и гостите на Мальовица, които искат да почетат празника.

Сред изпълнителите ще бъде танцовата група “Възраждане” към Народно читалище “Възраждане-2016”, с. Продановци.

Очакват се представители на местна власт и общност от целия самоковски край и много гости от всички кътчета на България.

Свети преподобни Йоан Рилски е български духовник и отшелник, патрон и основател на Рилския манастир, наричан още приживе „земен ангел”. Определян е като най-великия и важен български светец. Мощите му  са особено почитани в християнския свят още от Средновековието. От тях изцеление са търсили дори ромейският император Мануил Първи Комнин и могъщият унгарски крал Бела Трети още през 12 век.

В края 2020 година в курортния комплекс Мальовица бе издигнат скромен и живописен параклис на светеца, който бе осветен лично от Негово високопреосвещенство Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква.

В горещия август прохладната и свежа Мальовица действително  е прекрасно място, където да почувствате връзката между величието на рилската природа и духовността и традицията на нашия народ.

„Освен почит към Успението на Свети Йоан Рилски, курбанът ще е и израз на нашето уважение към местната общност и всички гости от страната и чужбина, които избират да почиват тук. Навремето на 19 август по стар стил нашите баба и дядовци почитаха и Преображение Господне, когато според народните вярвания природата се преобръща и лятото започва да отстъпва пред идващите есен и зима. Ние сме по-известни като ски-курорт, но с много труд и усилия успяхме да превърнем Мальовица в дестинация за четири сезона. Всички гости са добре дошли! Курбанът ще е голям и от сърце” казаха организаторите.

Началото на празника е в 13.00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай