Големият адронен колайдер заработи

Големият адронен колайдер заработи | StandartNews.com

След двегодишно прекъсване вчера отново заработи най-големият и най-мощен ускорил на частици в света Големият адронен колайдер, предаде Ройтерс. Колайдерът е готов за нови сблъсъци на частици, обяви в свое комюнике Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Неговите инженери отстраниха електрическия проблем, заради който рестартът на Големия адронен колайдер след продължил две години ремонт беше отложен. Металният фрагмент, предизвикал късо съединение в един от гигантските магнити на ускорителя, бе отстранен успешно. След разрешаването на проблема Големият адронен колайдер заработи отново. В продължение на две години по ускорителя се извършваха работи за повишаването на неговата мощност.

Една от целите се състоеше в това да бъде увеличена почти двойно енергията на стълкновение на сноповете протони в сравнение с 2012 година - от 8 на 13 тераелектронволта. Специалистите се надяват, че при такова равнище на енергията ще бъдат открити нови възможности за изследвания.

Сблъсъците на протони с двойно по-голяма мощ от досегашната обаче няма бъдат възобновени до май. Въпросните сблъсъци, протичащи със скорост, близка до светлинната, и довели до откриването на отдавна търсената частица Хигс бозон, създават условия, близки до тези след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, за който се смята, че е дал начало на Вселената. Продуктите от сблъсъците се улавят от гигантските детектори на Големия адронен колайдер и се анализират от учени от ЦЕРН и по света в търсене на нова информация за Космоса и функционирането му на ниво елементарни частици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай