Сряда,

Гняв и страх след трагедията на „Сливница“, какви мерки се взимат

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
666
Гняв и страх след трагедията на „Сливница“, какви мерки се взимат
A
A
A

Заради катастрофата с две жертви на столичния булевард "Сливница" светофарите там вече ще работят 24 часа, като целта е да се ограничи скоростта на водачите. Ще се търси финансиране и за закупуване на камери. Това стана ясно от репортаж на бТВ.

„Хубаво е, че виждаме спешни мерки от Столична община. Съвсем навреме са. Проблемът е, че все още не виждам мерки от МВР, които трябва да дойдат. Камерите са едно от най-добрите решения. Въпросът е, че общините невинаги имат пари за тях“, обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Междувременно протестиращи  след трагедията на бул. „Сливница” настояха пред Нова телевизия властта да вземе мерки. По думите им те са очаквали районният и столичният кмет да присъстват на протестите от последните дни.

„Правната рамка не е актуална. Редовно сме свидетели на арогантно поведение на пътя. То не бива санкционирано. На второ място говорим за нещата постфактум. Превърнахме се държава на постфактума. Необходима е превенция”, заяви Пламен Манчоров, домоуправител на входове до бул. „Сливница”.

„През 2015 г. подадох жалба до Столичната община заради ремонта на бул. „Сливница”. Той е крайно некачествен и несъответстващ на нормалните европейски практики за обезопасяване на всички участници в движението. Не получих отговор на запитването си от общината, а получих отговор от фирмата изпълнител на ремонта, че всички стандарти са спазени, но не е така. Има неравности, дупки. Отстрани на булевард има две локални платна, където се лети с бясна скорост, защото някои шофьори  не обичат да чакат. В района има и спирка на градския транспорт. Булевардът е широк и тъй като няма мантинела по средата между двете посоки много често преминават пешеходци.  Някои шофьори пък карат в насрещното, за да избегнат трафика”, коментира Снежинка Попова, живуща на бул. „Сливница”.

Георги Тодоров, който е съсед на родителите на Ани сподели, че шумът от катастрофи е ежедневие. „Тази нощ се събудих в 04.00 ч. от това. В онази злополучна нощ също го чух”, каза той.

Протестиращите настояват на младите шофьори да им бъде забранено да карат нощем. Искат и контролен изпит една година след вземане на книжката.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com