Гълъб Донев: Пенсиите скачат при едно условие

Датата е 1 октомври

Гълъб Донев: Пенсиите скачат при едно условие | StandartNews.com

Всички пенсии да се вдигнат с 12,5% от 1 октомври тази година, а това ще стане с увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула. Това предвижда предложението за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), обясни пред депутатите от ресорните комисии социалният министър Гълъб Донев.

Общо 353 млн. лв. ще струва предложението, което трябва да гарантира адекватността на новоотпуснатите пенсии. „Пакетът от мерки предвижда трайно да се осигури по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери“, посочи социалният министър.

За да може всички пенсионери да получат реално увеличение, се предвижда и вдигането на най-ниските и най-високите пенсии. Така минималната пенсия от 1 октомври трябва да нарасне до 340 лв. Това от своя страна трябва да доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната, тъй като законово са обвързани с нейния размер.

Таванът на пенсиите е предвидено да стане 1500 лв. на месец. Социалната пенсия също ще се повиши, а предложението в проектозакона за актуализация на бюджета е тя да стане 170 лв. Бонусът от 50 лв. за всички пенсионери, въведен от кабинета „Борисов 3“ като мярка по време на COVID кризата, трябва да остане до септември.

Новите разчети възлизат на 353 млн. лв. до края на годината и около 1,8 млрд. за догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай