Гълъб Донев: 550 лв. става средната пенсия

1 132 000 лв. български пенсионери ще получат повече от 50 лв., средното увеличение е 64 лв

Гълъб Донев: 550 лв. става средната пенсия | StandartNews.com

"Около 550 лв. става средната пенсия с увеличението от 12,5 процента, прието на първо четене в парламента."

Това каза пред NOVA вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

„1 132 000 лв. български пенсионери ще получат повече от 50 лв., средното увеличение е 64 лв. Предлагаме компенсирането до линията на бедност да става през социалното подпомагане“, каза Донев.

По повод предложенията на ГЕРБ и ДПС да се продължи добавката от 50 лв. до края на годината и да стане 100-120 лв., той каза, че това е доста екзотичен вариант, за който пари няма.

Предложението се прави от служебно правителство не е препъни камък, решенията се взимат от парлментна, независимо дали правителството е редовно или служебно, каза Донев.

Към момента парите за пенсии няма как да бъдат намерени от другаде,възможностите за преструктуриране на разходите са изчерпани, твърди той.

3600 пенсионери ще бъдат ограничени от тавана на пенсиите, но плавно трябва да се върви към неговото отпадане. Трябва да се вдигне постепенно максималният осигурителен доход. Има вариоанти за 3200 или 3400 лв., това ще се обсъжда.

Можуе има възможност за увеличение на майчинските през втората година, но и това предстои да се обсъди. Минималната работна заплата обаче не би трябвало да се променя.

В измененията на държавния бюджет, приет на първо четене, са предвидени 81 млн. лв. за енергийни помощи. От 15 септември ще започне изплащането на пълния размер на помощта.

Мярката 60/40 ще продължи да действа, от нея се възползват 2000 работодатели- Предлага се и нова мярка за затворените бизнеси.

Безработицата била на исторически ниско ниво - малко над 4 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай