Сряда,

Гешев с писмо до Асен Василев, иска одит на прокуратурата

От: Агенция Стандарт -
487
Гешев с писмо до Асен Василев, иска одит на прокуратурата
A
A
A

Европейската комисия да се произнесе за ефективността на специализираните съд и прокуратура, преди да се премине към тяхното закриване – това предлага главният прокурор Иван Гешев, който се срещна с евродепутати в Брюксел.

„Изготвил съм писмо до министъра на финансите, с което сме изложили становището на прокуратурата, че предлагаме да се извърши, да го наречем, одит от ЕК на работата на специализираните структури прокуратура и съдилища. Те са създадени и одобрени от ЕК, и е нормално да има независим международен одит от европейските ни партньори“, обясни Обвинител №1 в интервю за БТА.

Той напомни, че преди няколко години Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК е анализирала българската прокуратура, като работата е била поверена на действащи прокурори от страни от ЕС. Тогава по думите на Гешев спецпрокуратурата е била оценена високо от партньорите.

„Очаквам министър Асен Василев какво ще отговори. Аз не се съмнявам, че той и правителството имат интерес българските граждани да знаят истината и то от обективен източник, какъвто е ЕК“, посочи Гешев.

Той смята, че може „в рамките на няколко месеца“ да се извърши одитът преди „да се закрие една работеща и международно призната структура“.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички